UPDATE #NOW

Όταν οι άντρες πίστευαν πως η θέση της γυναίκας ήταν μόνο στην κουζίνα


2 Ιανουαρίου 2015

bf0d74545cb1f1887018ba4eb3ff716f.jpg

Αν το καλοσκεφτούμε, για τις γυναίκες όλα πλην της μητρότητας, ήρθαν αργά. Η ενεργή τους δράση στην αγορά εργασίας, η ισότιμη θέση τους σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο δίπλα στον άντρα καθώς και το δικαίωμα τους να ψηφίζουν και να ψηφίζονται στις εκλογές κατακτήθηκαν με αγώνα και χρόνο. Οι σουφραζέτες ήταν οι πρώτες μαχητικές γυναίκες που διεκδίκησαν σθεναρά το δικαίωμα ψήφου και λοιδορήθηκαν, διώχθηκαν και φυλακίστηκαν για αυτή τους τη μάχη. 

Ο όρος "suffragette" προέρχεται από τη λέξη "suffrage", δηλαδή το δικαιώμα ψήφου. Ο όρος επινοήθηκε από την Daily Mail για να υποτιμήσουν τις φεμινίστριες που διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες για τη ζωή τους. Κατά την διάρκεια της δράσης τους κατέφευγαν σε ακραίες μεθόδους, όπως το σπάσιμο βιτρινών και τον εμπρησμό και στην Αγγλία φυλακίστηκαν περίπου 1.000 γυναίκες. Ηγετική φυσιογνωμία ήταν αυτή της Έμιλι Ντέιβισον που βρήκε τραγικό θάνατο στην προσπάθεια της να κρεμαστεί στο βασιλικό άλογο. Πολλές φορές οι τρόποι διεκδίκησης είχαν ισχυρή δόση χιούμορ και φαντασίας. Ορισμένες ταχυδρομήθηκαν σαν ανθρώπινες επιστολές προς την οικία του πρωθυπουργού, ή ομάδες από ακτιβίστριες έφταναν με βαπορέτα την προβλήτα του Κοινοβουλίου βγάζοντας πανό με τα αιτήματα τους.

bf0d74545cb1f1887018ba4eb3ff716fΗ Νέα Ζηλανδία ήταν η πρώτη χώρα που παραχώρησε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, το 1893 ενώ στην Ελλάδα το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές κατοχύρωσε στις 28 Μαΐου του 1952 με το νόμο 2159. Η Ελένη Σκούρα ήταν η πρώτη γυναίκα βουλεύτης που εκλέχθηκε στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

Οι διεκδικήσεις των φεμινιστριών της εποχής βρέθηκαν ενώπιον πικρόχολης και ειρωνικής διάθεσης. Ο τότε τύπος φρόντιζε να στηλιτεύει τη δράση και τα αιτήματά τους με τον πλέον υποτιμητικό τρόπο στις εικονογραφήσεις του.

[gallery-412595]