Ο Picasso ήταν αναμφίβολα ένας από τους παραγωγικότερους και σημαντικότερους δημιουργούς του προηγούμενου αιώνα. Γεννημένος στη Μάλαγα τον Οκτώβρη του 1881, έζησε έναν πολυτάραχο και γεμάτο από δημιουργία, πάθη και γυναίκες βίο. Σκληρή και ακανθώδης προσωπικότητα, εθισμένος στο σεξ και σε αυλή γυναικών που τον λάτρεψαν και τις οδήγησε στην καταστροφή. Θεωρούσε απαραίτητο η γυναίκα να είναι υποχωρητική και πιο κοντή από αυτόν (είχε ύψος 1,63).
Η σχέση του ζωγράφου με τις γυναίκες θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης πολυπληθούς ομάδας ψυχαναλυτών. Θα μπορούσε κανείς να το αποδώσει στην υπέρμετρη αγάπη που έθρεφε για τη μητέρα του από την οποία πήρε και το όνομά του Picasso, αντί για το πατρικό του Ruiz.
Ο ίδιος είχε αποφανθεί σε ερωμένη του και με λόγια ξεχειλισμένα αυταρέσκεια "Για εμένα υπάρχουν δύο είδη γυναικών, οι βασίλισσες και τα χαλάκια της πόρτας". Τα λεγόμενα του έρχεται να υποστηρίξει και ο Patrick O'Brian, όπου στη βιογραφία του ζωγράφου μιλάει για τις γυναίκες του ως εξής: "Η αίσθηση του Πικάσο για τις γυναίκες ταλαντεύονταν ανάμεσα σε μια ακραία ευαισθησία και στο μίσος με μέσο σημείο την αντιπάθεια, αν όχι την περιφρόνηση".
Η μητέρα μου μου είπε: "Αν είσαι στρατιώτης, θα γίνεις στρατηγός. Αν είσαι μοναχός, θα γίνεις ο Πάπας. Αντ’αυτού, ήμουν ζωγράφος και έγινα Picasso".
Μετά τη σχολή καλών τεχνών της Μαδρίτης, έφυγε για το Παρίσι, το 1900 σε ηλικία 19 χρονών, μαζί με δύο Ισπανούς ζωγράφους. Εκεί, ένας από αυτούς ερωτεύτηκε μία κοπέλα αλλά καθώς ήταν ανίκανος σεξουαλικά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τον έρωτά του, κάτι που το έκανε ο ίδιος ο Picasso για εκείνον, με αποτέλεσμα ο νεαρός πληγωμένος να βάλει τέρμα στη ζωή του. Για ένα διάστημα ο Picasso ταξίδευε ανάμεσα σε Παρίσι, Μαδρίτη και Βαρκελώνη.
Το 1904 έμεινε μόνιμα στο Παρίσι όπου γνώρισε ένα μοντέλο ζωγράφου, την κοκκινομάλλα Fernande Olivier. Όπως έλεγε αργότερα, αυτό το διάστημα ήταν το πιο ευτυχισμένο της ζωής του. Όμως η απίστευτη κτητικότητά του οδήγησε τη Fernande στην αγκαλιά ενός Ιταλού ζωγράφου και τον εγκατέλειψε. Ο Picasso εκδικήθηκε κάνοντας σχέση με την καλύτερή της φίλη Marcelle Humbert, που την αποκαλούσε Eva. Αν και το πάθος τους ήταν έντονο, αυτό δεν σταμάτησε τον ζωγράφο από τις ερωτικές σχέσεις με άλλες γυναίκες.
Όταν η Eva έπαθε φυματίωση έμεινε στο πλευρό της αν και συνέχιζε τις ερωτικές του σχέσεις ενώ μετά τον θάνατο της συντρόφου του, το 1916 ακολούθησε σχεδόν στρατιά ερωμένων. Το 1916 ο Jean Cocteau, του ζήτησε να ζωγραφίσει το σκηνικό για μια παράσταση μπαλέτου. Έτσι γνώρισε και ερωτεύθηκε την Ρωσίδα μπαλαρίνα Olga Koklova που το 1918 την παντρεύτηκε. Αρχικά ήταν ευτυχισμένοι αν κι εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες. Εκείνος ήταν τύπος μποέμ, αντισυμβατικός και αδιάφορος για την κοινωνική του θέση, εκείνη ήταν αστή, με έντονο ενδιαφέρον για την κοινωνική της θέση και παθολογικά ζηλιάρα. Μαζί απέκτησαν έναν γιο, τον Paulo. Η οικογενειακή ευτυχία διήρκεσε λίγο.
Το 1927 ο Picasso γνώρισε μία όμορφη ξανθιά κοπέλα, μόλις 17 χρονών, τη Marie-Thérèse Walter, αν και ο ίδιος ήταν 46. Η σχέση τους τον έκανε πραγματικά ευτυχισμένο. Το 1928 πήρε την οικογένειά του για διακοπές και φρόντισε ώστε και η νεαρή ερωμένη του βρίσκεται σε κατασκήνωση κοντά του. Κάθε πρωί εγκατέλειπε τη σύζυγο και τον γιο του για να συναντηθεί με τη Marie-Thérèse. Ωστόσο, η Olga δεν άντεξε τις απιστίες του, πήρε τον γιο τους και πήγε να ζήσει μόνιμα στη Νότια Γαλλία.
Με τη Marie-Thérèse απέκτησε μία κόρη τη Maya το 1935 κι αν και ήταν πανευτυχής δεν σταμάτησε τις παράλληλες σχέσεις. Η επόμενη κατάκτησή του ήταν μία 29χρονη καλλονή με γιουγκοσλαβική καταγωγή. Λέγεται ότι οι δύο γυναίκες κάποια στιγμή συναντήθηκαν στο στούντιό του τυχαία και η Marie-Thérèse απαίτησε από εκείνον να επιλέξει. Τότε εκείνος τους είπε να παλέψουν εκείνες για το ποια θα τον κρατήσει. Κι εκείνες πραγματικά πάλεψαν. Η Dora Maar κέρδισε και μετακόμισε στο σπίτι του Picasso, ενώ η Marie-Thérèse με τη Maya έμειναν κοντά σ' ένα διαμέρισμα.
Τεράστιο κεφάλαιο στην ερωτική του ζωή ήταν η 21χρονη Françoise Gilot. Όταν η Dora έμαθε για τη νέα σχέση του έγινε κομμάτια. Μεταφέρθηκε σε κλινική με νευρικό κλονισμό και δεν ξαναέκανε άλλη σχέση λέγοντας «μετά τον Picasso, ο Θεός».
Με τη Gilot έκανε 2 παιδιά και μάλιστα, ήταν η μόνη γυναίκα που κατάφερε να λύσει την ερωτική σχέση με τον δεσποτικό και ερωτύλο Picasso χωρίς σοβαρές απώλειες. Τον εγκατέλειψε για έναν Έλληνα εραστή.
Τελευταίος επίσημος σταθμός στη ζωή του άπιστου καλλιτέχνη ήταν η Jacqueline Roque, που τον αποκαλούσε "θεό" και του φιλούσε με λατρεία τα χέρια. Το 1961 παντρεύτηκαν και έζησε μαζί της τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του. Στα 20 χρόνια που έζησε με την Jacqueline, ο Picasso ζωγράφισε περισσότερα από 400 πορτρέτα της. Σε όλη του τη ζωή ο Picasso ακολουθούσε τη συμβουλή ενός γιατρού "κάνε πολύ σεξ και πίνε κόκκινο κρασί".
Πέθανε σε ηλικία 92 χρονών, σε ένα δείπνο με φίλους σε ένα χωριό έξω από τις Κάννες, δίπλα στην Roque. Τα τελευταία του λόγια ήταν: "Πιείτε στην υγειά μου". Από τις γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του, η Marie-Thérèse Walter κρεμάστηκε, η Jacqueline Roque αυτοκτόνησε με πιστόλι, ενώ η Olga Koklova και η Dora Maar έχασαν τα λογικά τους.