UPDATE #NOW

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Frida Kahlo


6 Ιουλίου 2015

frida-cactus-paseo-tours.jpg

H Μεξικανή ζωγράφος Frida Kahlo (6/7/1907 - 13/7/1954) έχει μείνει στην ιστορία για τις αυτοπροσωπογραφίες της, τον πόνο και το πάθος της, και τα έντονα, ζωντανά χρώματα που χρησιμοποιούσε στα έργα της. Στο Μεξικό τη θαυμάζουν για την προσοχή που έδωσε στον αυτόχθονα πολιτισμό και οι φεμινίστριες για την απεικόνιση της γυναικείας εμπειρίας και μορφής.

Η Frida Kahlo που έπασχε από πολιομυελίτιδα ως παιδί, παραλίγο να σκοτωθεί ως έφηβη, σε ένα ατύχημα με λεωφορείο. Υπέστη πολλαπλά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, την κλείδα και τα πλευρά της, κατέστρεψε την πύελο, έσπασε ένα πόδι και εξάρθρωσε τον ώμο της. Άρχισε να επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στη ζωγραφική, ενώ βρισκόταν σε κατάσταση ανάρρωσης. Στη διάρκεια της ζωής της, έκανε συνολικά 30 επεμβάσεις.

Η πείρα της ζωής είναι ένα κοινό θέμα στα περίπου 200 έργα ζωγραφικής, σκίτσα και σχέδια της Frida Kahlo. Ο σωματικός και ο συναισθηματικός πόνος της απεικονίζονται στους καμβάδες της, όπως και η ταραγμένη σχέση της με τον σύζυγό της, συνάδελφό της ζωγράφο Diego Rivera. Από 143 έργα της, τα 55 είναι αυτοπροσωπογραφίες. 

[gallery-462300]