UPDATE #NOW

Φεστιβάλ Σαν Φερμίν: Η βδομάδα που η Παμπλόνα ζει την δική της Αποκριά


7 Ιουλίου 2015

Είναι το πιο ξακουστό φεστιβάλ της Ισπανίας. Κάθε χρόνο παίζουν στα κανάλια ανά τον κόσμο μέχρι και ρεπορτάζ κονσέρβα για την ταυρομαχία και τον τοματοπόλεμο. Η Παμπλόνα γίνεται το επίκεντρο του τουρισμού στην Ισπανία και ζει τις δικές της μέρες Αποκριάς. Κι αυτό δεν είναι μια απλή παρομοίωση, μιας και το Φεστιβάλ του Σαν Φερμίν απαιτεί τους συμμετέχοντες να φεύγουν κατακόκκινοι από τομάτα, περιλαμβάνει καρναβαλικές φιγούρες από την τοπική λαϊκή παράδοση και άφθονα βεγγαλικά.

Κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν τη μαγεία του φεστιβάλ. Τα πάντα ξεκινάνε την 12η μεσημβρινή της 6ης Ιουλίου, όταν όλη η πόλη συγκεντρώνεται στην Plaza Castillo. Στη μέση της πλατείας βρίσκεται το άγαλμα του Σαν Φερμίν, του προστάτη της πόλης, και η μπάντα του δήμου στήνεται γύρω από το άγαλμα. Από τη στιγμή που το συμβούλιο της πόλης δώσει το έναυσμα αρχίζει ένα ξέφρενο γλέντι που θυμίζει έναρξη Ολυμπιακών Αγώνων, απλώς με περισσότερο κέφι.

Τα τσουπινάθος (βεγγαλικά-πυροτεχνήματα) εκτινάσσονται στον αέρα και δημιουργούν μια εκρηκτική χρωματική πανδαισία στον ουρανό. Το πρώτο τσουπινάθο το ρίχνει διαφορετικό πρόσωπο κάθε χρόνο, επιλεγμένο από το δήμαρχο. Συνήθως είναι ένα μέλος του συμβουλίου. Στη συνέχεια τα μουσικά κονσόρτσιουμ δίνουν το ρυθμό και το πλήθος αρχίζει να χορεύει, ενώ παράλληλα η ρίψη ποτών και τοματοχυμού δημιουργεί ένα κόκκινο ιντερλούδιο.

1

Το Sanfermines, όπως το ξέρουν στην Παμπλόνα, είναι μία από τις παλαιότερες παραδόσεις παγκοσμίως, με την αρχή του να απαντάται στον 14ο αιώνα, όταν Ισπανοί κονκισταδόροι εισήλθαν στο κάστρο της πόλης καβάλα σε ταύρους και τα ζώα χτυπούσαν τα κέρατα τους. Ήταν η 6η Ιουλίου και από τότε έγινε ετήσιο έθιμο. Το 1591 οι άρχοντες της πόλης αποφάσισαν να μεταφέρουν τις θρησκευτικές τελετές προς τιμήν του Σαν Φερμίν από την 10η Οκτωβρίου στην 7η Ιουλίου και ο συνδυασμός αυτών των δύο οδήγησε στην σημερινή μορφή του φεστιβάλ, με μερικές προσθαφαιρέσεις εκδηλώσεων.

Μετά την τελετή έναρξης, η κορύφωση του εθιμοτυπικού μέρους έρχεται την 7η του μήνα, όταν όλη η πόλη συνοδεύει το άγαλμα του Αγίου στην παλαιά πλευρά της Παμπλόνα σαν σε Επιτάφιο. Γύρω από την πομπή υπάρχουν χορευτές, ακροβάτες και διασκεδαστές, ενώ μόλις εναποθέσουν το άγαλμα στον παλαιό καθεδρικό, ο κόσμος χορεύει το Χότα, έναν αρχαίο χορό και κάνουν την είσοδο τους στην πλατεία γιγάντιες ξύλινες μαριονέτες που στριφογυρίζουν στον ρυθμό της καμπάνας Μαρία που ηχεί από το καμπαναριό.

2

Διαβάστε τη συνέχεια και δείτε φωτογραφίες στο toratora.gr