UPDATE #NOW

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015 στην ακτιβίστρια Σβετλάνα Αλεξίεβιτς


8 Οκτωβρίου 2015

Η γραμμετέας της Σουηδικής Ακαδημίας, Sara Danius ανακοίνωσε τη φετινή νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πρόκειται για την 67χρονη ακτιβίστρια Σβετλάνα Αλεξίεβιτς από τη Λευκορωσία. Για μια ακόμη χρονιά εξοβέλισε τα 2 κλασσικά πλέον φαβορί του Μουρακάμι και Ροθ που ακόμα δεν έχουν τιμηθεί από τη Σουηδική Ακαδημία.

Πρόκειται για την 14η γυναίκα που κατακτά το θεσμό. Γεννημένη στην Ουκρανία, εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ενώ έγραψε διηγήματα, θεατρικά έργα και σενάρια για ντοκιμαντέρ.

Σβετλάνα Αλεξίεβιτς

Το πρώτο της βιβλίο «Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας» (1985), περιέχει μαρτυρίες γυναικών που πολέμησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τελευταίοι Μάρτυρες», στο οποίο ενήλικοι ανακαλούν τις παιδικές τους αναμνήσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1989 η Αλεξίεβιτς αποκάλυψε στο «Οι Μολυβένιοι Στρατιώτες» τη σκληρή αλήθεια για τον δεκαετή «άγνωστο» πόλεμο των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν.

Η έκδοση, απαγορευμένη επί πολλά χρόνια, προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις τόσο από στρατιωτικούς κύκλους όσο και από εκπροσώπους του παλαιού καθεστώτος, οι οποίες μάλιστα κατέληξαν σε δικαστική δίωξη της συγγραφέως.