UPDATE #NOW

Pierre de Vallombreuse: εκεί που η φυλετική ισότητα είναι δεδομένη


12 Οκτωβρίου 2015

Souveraines_Couv_HD1.jpg

Ο Pierre De Vallombreuse τραβά φωτογραφίες αυτών των αυτοχθόνων κοινωνιών εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Το έργο του έχει ανθρωπολογικό προσανατολισμό στα πλαίσια της επιτόπιας έρευνας και της συμμετοχικής παρατήρησης. Ο ίδιος έχει υπάρξει Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ανθρωπολογίας και Φωτογραφίας στο Paris Diderot University και εφαρμόζει τις βασικές αρχές της επιστήμης της ανθρωπολογίας, περνώντας χρόνο με τους ανθρώπους που μελετά και απαθανατίζει.

Η κοινωνία Khasi είναι στο φωτογραφικό του στόχαστρο, μια κοινωνία στις Ινδίες με μητρογραμμική πορεία καθώς και η Palawan, μιας μη-ιεραρχικής κοινότητας στις Φιλιππίνες όπου οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν υπάρξει ίσοι καθ' όλη την ιστορία τους. Επίσης στην νοτιοδυτική Κίνα, οι  Mosuo ορίζονται ως μητριαρχικές κοινωνίες όπως και οι ελευθεριακές ομάδες του Badjao. To φωτογραφικό του αφιέρωμα που κατέληξε στη έκδοχη του λευκώματος "Souveraines - Ces peuples où les femmes sont libres", ουσιαστικά μελετά την εικόνα και το ρόλο της γυναίκας σε κοινωνικά μορφώματα που αντιμετωπίζεται ως ελεύθερη και ίση ύπαρξη.

Στο δελτίο τύπου του βιβλίου, ο εκδοτικός οίκος Arthaud Publishing αναφέρει: "Πράγματι, σε ορισμένους από αυτούς τους πολιτισμούς, οι τάσεις φαίνεται να αντιστρέφονται: οι γυναίκες κατέχουν την κεντρική θέση στις κοινωνικές και πνευματικές βάσεις της κάθε κοινωνίας, διατηρώντας ή υποστηρίζοντας την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, με συνολικό αμοιβαίο σεβασμό. Αποτελούν μοντέλα προς μίμηση για μια κοινωνία όπου η θέση των γυναικών δεν είναι μια διαρκής μάχη".

[gallery-495052]