UPDATE #NOW

David Bowie: ο άνθρωπος που έπεσε στη Γη & την άλλαξε για πάντα


11 Ιανουαρίου 2016

Όταν το ρώτησαν για χιλιοστή φορά πως νιώθει που είναι τόσο διάσημος και επιδραστικός παγκοσμίως, ο Bowie απάντησε "Πως είναι να είσαι πλούσιος και διάσημος; Πως είναι να έχεις δίπλα σου μια από τις ομορφότερες γυναίκες του πλανήτη; Θέλετε να μάθετε πως είναι να είσαι ο Bowie; Its fucking perfect!". Μια μορφή ευάλωτη, ανδρόγυνη, υπεργαλαξιακή, με δύο διαφορετικά μάτια και άπειρα διαφορετικά πρόσωπα.

Στα 15 ανακοινώνει αποφασιστικά πως θα γίνει μεγάλος και τρανός pop star. Και ο ήρωάς μας ξεκινάει τη λαμπρή του ανηφόρα... Ο David Bowie, κατά κόσμον David Jones γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1947 στο Brixton του Λονδίνου. Η ύστερη εφηβεία του είναι γεμάτη μουσικές και διαβάσματα. Το σαξόφωνο ήταν η μεγάλη του αγάπη και η συμμετοχή τους σε μερικές μπάντες όπως «The Mannish Boys», «The King Bees» και «The Lower Third» προλείαναν το έδαφος για μια τόσο καθοριστική καριέρα που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με άλλου.

384e34720485b11aac3a0baf07254254

Λίγο πριν κλείσει τα είκοσι, αλλάζει το όνομά του και γίνεται ο David Bowie, σαν να τραβάει μια καθοριστική γραμμή στην προσωπική και παγκόσμια ιστορία. Γιορτάζει τα 20α του γενέθλια με την ηχογράφηση και την κυκλοφορία του δίσκου "David Bowie". Δύο χρόνια αργότερα βγάζει το single "Space Oddity" και ο Bowie εμφανίζεται ως Major Tom, η ουσιαστική αρχή πολλών και διαφορετικών alter ego που κάθε φορά επανασυστείνουν την άφυλη, ηδυπαθή περσόνα ενός καλλιτέχνη χωρίς όρια.

O Bowie τα κάνει όλα γρήγορα και με απύθμενο πάθος, λες και βαριόταν τη ζωή πριν καν τη ζήσει κι έτρεχε να προλάβει το επόμενο chapter με μια απολαυστική ταχύτητα που δεν γνώριζε λογικούς φραγμούς. Γνωρίζει την αμερικανικής και κυπριακής καταγωγής Angela Barnett, την γνωστή "Angie" (που ερωτεύτηκε και τραγούδησε ο Mick Jagger) και παντρεύονται τον Μάρτιο του 1970. Ζουν μαζί 10 χρόνια και αποκτούν ένα γιο.

f1da188d2a1db5c4519967e82ac41da9

Τον ίδιο χρόνο βγαίνει το τρίτο του άλμπουμ "The Man Who Sold the World". Γίνεται ο ρόλος υιοθετώντας την ερμαφρόδιτη εμφάνιση που χαρακτήριζε και την σεξουαλικότητά του. Κυκλοφορεί με φορέματα και προκαλεί. Πανηδονιστής με ένα μέτρο δικό του, αυτού που παίζει με την φλόγα γνωρίζοντας πως δεν είναι ικανή να τον κάψει -ή δεν τον ενδιαφέρει να καεί. Το 1971 ακολουθεί το "Honky Dory", ένας δίσκος φόρος τιμής σε όλα τα ακούσματα και τις μορφές που τον επηρέασαν, όπως Dylan, o Andy Warhol.

Honky Dory coverΣτο εξώφυλλο, ο Bowie ποζάρει σαν Marlene Dietrich.

Ακολουθεί η επίσημη γέννηση του Ziggy Stardust, ενός ανδρόγυνου star από το διάστημα, με φουτουριστικά ρούχα και βαρύ, θεατρικό make up που επιμελούνταν μόνος του. O Ziggy ξεκινάει περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική, μεταφέροντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, άλλωστε φροντίζει να τονίζει πως δεν πρόκειται για εξωγήινο, μα για ένα αγγελιαφόρο. Με οξυδέρκεια και ξεκάθαρη διάθεση να σκανδαλίσει, ξεκινάει να κοινοποιεί τη σεξουαλική του ταυτότητα.

[gallery-541732]

Σχετικά με το περιεχόμενο του παντελονιού του και τις προτιμήσεις του Bowie, έχουν χυθεί τόνοι μελανιού και έχουν ξεραθεί πολλές γλώσσες. Οι φήμες πολλές για τα οργιώδη πάρτυ και τις αχαλίνωτες συνευρέσεις με καλλιτέχνες όπως ο Lou Reed, ο Iggy Pop & o Mick Jagger. Ευφυέστατος, δεν έχει ανάγκη από κρυφή agenda, πειραματίζεται και δεν τον νοιάζει τι θα ειπωθεί για το ρόλο που έχει φορέσει. Δεν αποφεύγει να απαντήσει σχετικά "Επειδή έχω κουραστεί να αποφεύγω ερωτήσεις, για το τι έκανα με το περιεχόμενου του εσωρούχου μου, όποιος θέλει να μάθει πικάντικες ιστορίες για μένα, δεν έχει παρά να διαβάσει τις 30-40 βιογραφίες μου και να επιλέξει τη φήμη της αρεσκείας του...".

David and Lou Summer 1972Reed & Bowie, Καλοκαίρι του 1972.

Αφού διαγράφει μια φρενήρη πορεία τα επόμενα χρόνια, βγάζοντας το concept album "Diamond Dogs" (μια απόπειρα μουσικής απόδοσης του "1984" του Όργουελ), επιδίδεται σε μια τεράστια περιοδεία στη Βόρεια Αμερική, συμπράττει με τον John Lennon στο "Fame", πρωταγωνιστεί στην ταινία "The Man Who Fell to Earth" και ξεφεύγει με τις ουσίες και τη δόξα, αποφασίζει να "σκοτώσει" τον Stardust και να επανασυστηθεί ως Λεπτός Λευκός Δούκας.

thin-white-duke-david-bowie

Πηγαίνει στο Βερολίνο και το αφήνει να τρέξει στο αίμα του. Η "Τριλογία του Βερολίνου" είναι εδώ. Καλωσορίζει τα 80s με απομάκρυνση από τους αυτοκαταστροφικούς εθισμούς, εγκαταλείπει τις extravagant εμφανίσεις και παρουσιάζεται ως θυασώτης του Νεορομαντισμού. Συνεργάζεται με τους Queen και το 1983 βγάζει το ξεσηκωτικό "Let’s Dance". Περνάει κάποια χρόνια φλερτάροντας με τον κινηματογράφο πιο σθεναρά, παίζοντας σε ταινίες όπως Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983), The Hunger (1983), Jazzin' for Blue Jean (1984), Into the Night (1985), Labyrinth (1986), Absolute Beginners (1986) και The Last Temptation of Christ (1988).

Οι πειραματισμοί και οι εντελώς διαφορετικές μουσικές αποδόσεις συνεχίζονται, για τον Bowie η μετάλλαξη είναι συνώνυμη της εξέλιξης. Ο ήχος του γίνεται πιο elektro-techno και τα 90s τον βρίσκουν παράφορα ερωτευμένο με τη Σομαλή καλοννή Ιμάν την οποία παντρεύεται τον Απρίλιο του 1992.

iman3_0

Η Ιμάν είχε δηλώσει πως όταν συνάντησε τον Bowie δεν θεώρησε πως ήταν ο άντρας της ζωής της. Όμως εκείνος είχε δώσει ήδη ονόματα στα παιδιά που θα κάνανε αφοπλίζοντάς την πανηγυρικά. "Αλλά ερωτεύτηκα τον David Jones (όπως είναι το πραγματικό του όνομα). Δεν ερωτεύτηκα τον David Bowie. Ο Bowie είναι μόνο μια περσόνα. Είναι τραγουδιστής, είναι ηθοποιός". Ζουν μαζί ευτυχισμένα μέχρι την τελευταία του ημέρα και το 2000 αποκτούν μια κόρη, την Alexandria.

EXCLUSIVE: David Bowie and his family in Venice, ItalyH κόρη του, Alexandria με την Ιμάν στη Βενετία.

Το 2003 βγαίνει το άλμπουμ "Reality" και ο Bowie αποσύρεται. Αναλαμβάνει το ρόλο του παραγωγού και του οικογενειάρχη και η εικόνα του δεν θυμίζει σε τίποτα τον Ziggy ή τον Duke. Και εκεί που όλα μοιάζουν να έχουν ησυχάσει, ο Bowie επιστρέφει με το 24ο άλμπουμ του, δέκα χρόνια μετά, χωρίς τίποτα να το προμηνύει.

bowie_nextday

Μόλις 3 μέρες πριν φύγει για πάντα, βγήκε το τελευταίο κατά πολλούς προφητικό, άλμπουμ του, με τίτλο Blackstar.

Τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, ο επί χρόνια παραγωγός του Tiny Visconti ανέβασε ένα μήνυμα στο Facebook λέγοντας ότι ο Bowie "επιθυμούσε να πεθάνει με τον καλύτερο τρόπο" και συμπλήρωνε: "Ο θάνατός του δεν ήταν διαφορετικός από τη ζωή του -ένα έργο τέχνης. Εκανε το Blackstar για μας, είναι το δώρο του αποχαιρετισμού. Ηξερα εδώ και ένα χρόνο ότι θα συνέβαινε έτσι. Ωστόσο, δεν ήμουν προετοιμασμένος γι'αυτό".

To τραγούδι "Lazarus" που εμπεριέχεται στο δίσκο είχε εμφανώς πλέον, κάτι να μας πει...έπρεπε ίσως να το καταλάβουμε οι πιο σχολαστικοί, όπως είπε ένας φίλος.