UPDATE #NOW

Τα καλύτερα βιβλία μυστηρίου που διαβάζονται μόνο τα Χριστούγεννα


Χριστίνα Κατσαντώνη

15 Δεκεμβρίου 2016

Τα καλύτερα βιβλία μυστηρίου που διαβάζονται μόνο τα Χριστούγεννα

Ως αναγνωστικό κοινό έχουμε αγαπήσει τα φαντάσματα των Χριστουγέννων, εδώ και αιώνες, σίγουρα από τότε που ο Κάρολος Ντίκενς παρουσίασε την ιστορία του Σκρουτζ με τα τρομακτικά φαντάσματα που τον επισκέφτηκαν μια παραμονή Χριστουγέννων, για να κάνουν τελικά τη ζωή του καλύτερη. Στη λίστα που ακολουθεί, θα βρείτε επιλογές βιβλίων μυστηρίου και εγκλήματος, που εκτυλίσσονται τα Χριστούγεννα και που μπορούν να κάνουν τις αργίες των γιορτών πολύ πιο απολαυστικές.

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες με φαντάσματα – Συλλογικό (εκδόσεις Νάρκισσος)

Ξεκινάμε με κάτι κλασικό κι απολύτως ταιριαστό στην εποχή. Κλασικοί συγγραφείς (Ντίκενς, Τσέστερτον κ.ά), μαζί με σύγχρονους αριστοτέχνες του είδους συνυπάρχουν σε αυτή την όμορφη ανθολογία με το σκληρό εξώφυλλο, που -όπως αναφέρει το οπισθόφυλλο- διαβάζεται μεγαλόφωνα γύρω από το τζάκι την παραμονή των Χριστουγέννων. Προσοχή κάποιες από τις συνολικά 20 ιστορίες (π.χ. “Η ταφόπετρα” ή το “Αργότερα”) μπορεί να σας στοιχειώσουν.

Το πιο σκοτεινό δωμάτιο – Johan Theorin (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ο Σουηδός Γιούαν Τεορίν δεν ανήκει στους πιο διαφημισμένους Σκανδιναβούς, που τα τελευταία χρόνια έχουν κατακτήσει τον κόσμο με αστυνομικά μυθιστορήματα. Όμως, το συγκεκριμένο βιβλίο, η δράση του οποίου κορυφώνεται μια παραμονή Χριστουγέννων σε ένα παλιό σπίτι, σε ένα απομονωμένο νησί που το σαρώνει η χιονοθύελλα, σε παρασύρει σε μια αίσθηση απειλής, που δυναμώνει από σελίδα σε σελίδα. Το τέλος δεν θα σας απογοητεύσει -αντιθέτως...  
 
Τα Χριστούγεννα του Μαιγκρέ – Ζορζ Σιμενόν (εκδόσεις Άγρα)

Το φωτισμένο Χριστουγεννιάτικο Παρίσι είναι ο καμβάς, πάνω στον οποίο ξετυλίγονται τρεις ιστορίες του Ζορζ Σιμενόν με ήρωα τον επιθεωρητή Μαιγκρέ. Στην πρώτη, μάλιστα, τον βλέπουμε πιο οικείο και ανθρώπινο από ποτέ, καθώς διευθύνει την αστυνομική έρευνα από το -Χριστουγεννιάτικα στολισμένο- σπίτι του, με έντονη την παρουσία της συζύγου του. 

Νοσφεράτου – Joe Hill (εκδόσεις Bell)

Ένας περίεργος τύπος παραπλανεί μικρά παιδιά για να τα πάρει μαζί του σε ένα -υποτίθεται- παραμυθένιο μέρος που λέγεται Χριστουγεννότοπος, γιατί εκεί έχει πάντα Χριστούγεννα. Δεδομένου βέβαια ότι μιλάμε για ένα βιβλίο φαντασίας και τρόμου, του οποίου συγγραφέας είναι ο -κατά μάνα, κατά κύρη- γιος του Στίβεν Κινγκ, έχεις από την αρχή βάσιμες υποψίες ότι το παραμύθι θα γυρίσει σε εφιάλτη -κι έτσι ακριβώς γίνεται. Δεν είναι έργο που διεκδικεί λογοτεχνικές περγαμηνές -σε καμία περίπτωση-, αλλά αν σας αρέσει το είδος, διαβάζεται ευχάριστα, ειδικά τα Χριστούγεννα.

Χριστουγεννιάτικες αστυνομικές ιστορίες (εκδόσεις Νάρκισσος)

Στη δεύτερη συλλογή της λίστας, βρίσκουμε Χριστουγεννιάτικα αστυνομικά διηγήματα κορυφαίων συγγραφέων του είδους (Αγκάθα Κρίστι, Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Π. Ντ. Τζέιμς, Έλις Πίτερς), με πολύ μυστήριο, έγκλημα, ανατροπές και μαύρο χιούμορ. 
Και μια που αναφέραμε την Αγκάθα Κρίστι, ο λόγος που στη συγκεκριμένη λίστα δεν περιλαμβάνεται το κλασικό κι υπέροχο “Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό”, είναι ότι η ελληνική έκδοση παραμένει εξαντλημένη. Αναζητήστε το σε βιβλιοθήκες φίλων και δεν θα χάσετε.