UPDATE #NOW

Τα μυστικά της ταινίας “Μόνος στο σπίτι”


Χριστίνα Κατσαντώνη

17 Δεκεμβρίου 2016

home-alone-2-lost-in-new-york-image-home-alone-2-lost-in-new-york-36366327-1280-688.jpg

Η δημοφιλής οικογενειακή κωμωδία, με τις περιπέτειες του μικρού  Kevin McCallister απέναντι σε δύο ληστές, θεωρείται μια από τις κορυφαίες Χριστουγεννιάτικες ταινίες στην ιστορία του σινεμά -δίπλα σε αριστουργήματα όπως το κλασικό κι υπέροχο “It's a wonderful life” του Κάπρα. Το έχουμε δει και ξαναδεί αμέτρητες φορές, κι όμως υπάρχουν ακόμα κάποια μυστικά, κάποιες κρυφές -διασκεδαστικές- λεπτομέρειες που συντηρούν τον μύθο του: από τη -λίγων δευτερολέπτων- εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι την απόδειξη ότι... the king is alive!

1. Ο 201ος υποψήφιος
Η αναζήτηση του ηθοποιού που θα υποδυόταν τον μικρό Kevin δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση για τον σκηνοθέτη της ταινίας, Chris Columbus. Είδε σε βίντεο περίπου 100 παιδιά, ενώ συνάντησε από κοντά 200, χωρίς να βρει αυτό που ήθελε. Κι εκεί ακριβώς εμφανίστηκε ο Macaulay Culkin. Κι όπως έχει πει ο σκηνοθέτης, μια ματιά ήταν αρκετή: “Μόλις τον είδαμε, καταλάβαμε ότι βρήκαμε το παιδί που χρειαζόμασταν”. 

2. Ο ρόλος που αρνήθηκε ο De Niro
Προφανώς, ο Robert De Niro δεν μπορούσε να φανταστεί την επιτυχία, την απήχηση και την επιρροή που θα είχε η ταινία σε γενιές θεατών ανά τον κόσμο, όταν απέρριψε την πρόταση να αναλάβει το ρόλο του ενός εκ των δύο ληστών, οπότε ο ρόλος πήγε στον συμπρωταγωνιστή του στο “Οργισμένο είδωλο”, Joe Pesci. 

3. Το “κορίτσι” που τρόμαξε τον Kevin


Σε μια από τις σκηνές της ταινίας, ο μκρός Kevin βλέπει τη φωτογραφία της φίλης του μεγάλου αδερφού του και τρομάζει στη θέα της. Ο σκηνοθέτης δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία ενός αληθινού κοριτσιού -ώστε να αποκλείσει την πιθανότητα να της δημιουργηθεί κάποιο τραύμα- οπότε προθυμοποιήθηκε ο γιος του διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας, να ποζάρει για τη συγκεκριμένη φωτογραφία μεταμφιεσμένος σε κορίτσι.

4. Φόβος και τρόμος στο πλατό! 


Η θέα του Joe Pesci ως ληστή δεν τρόμαζε μόνο στην οθόνη τον Macaulay Culkin, ο οποίος πίστευε πως στ' αλήθεια ο Pesci τον μισούσε. Κι αυτό γιατί ο Pesci φρόντιζε στη διάρκεια των γυρισμάτων να τον αγριοκοιτάζει συστηματικά,ώστε να είναι πραγματικά τρομαγμένος κάθε φορά που θα τον έβλεπε. 

5. Προσοχή, δαγκώνει
Ο τότε 9χρονος Macaulay Culkin είχε ένα λόγο παραπάνω να φοβάται στ' αλήθεια τον Pesci, διότι κατά του γυρίσματος της σκηνής που οι ληστές κρεμούν τον Kevin στην πόρτα της ντουλάπας, κατά λάθος του δάγκωσε το δάχτυλο! Σε συνεντεύξεις του, ο ενήλικος πια Macaulay Culkin έχει δηλώσει ότι τόσο ως παιδί, αλλά ακόμα κι αφού μεγάλωσε, εξακολουθεί να πιστεύει ότι το δάγκωμα που του άφησε ένα ευδιάκριτο σημάδι στο χέρι, δεν ήταν ατύχημα. 

6. Η ζωή κλέβει -από- την παράσταση


 Πέρασαν 25 χρόνια από την κυκλοφορία της ταιίας,όμως όπως η Catherine O’Hara αποκάλυψε σε περσινή συνέντευξή της, ο Macaulay Culkin δεν σταμ'ατησε ποτέ σε κάθε τους συνάντηση να την αποκαλεί “μαμά”.

7. Ο μικρός αδερφός 


Τα παιδιά (μαζί με τα ξαδέρφια) που συνθέτουν την οικογένεια McCallister είναι αμέτρητα. Ανάμεσα τους, στο ρόλο του ξαδέρφου Fuller, ο οποίος συνηθίζει να “βρέχει” το κρεβάτι του, εμφανίζεται ο μικρός αδερφός του Macaulay Culkin,  Kieran. 
 
8. The King is alive!
Οι οπαδοί μιας από τις διασημότερες θεωρίες συνωμοσίας -the king is alive- βρήκαν στην ταινία μια απόδειξη ότι ο Elvis Presley ζει και στέλνει σημάδια που μόνο οι φανατικοί των θαυμαστών του μπορούν να αναγνωρίσουν. Τον αναγνώρισαν στη σκηνή, που η μαμά του Kevin ψάχνει αεροπλάνο για να επιστρέψει στο σπίτι της, στο  πρόσωπο του κυρίου που περιμένει πίσω της και στην κίνηση του κεφαλιού του. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε. 

9. Η εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ
Στη δεύτερη συνέχεια της ταινίας με τίτλο “Home alone 2: Lost in New York”, ο μικρός Kevin χάνεται στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται. Σε μια από τις σκηνές περιπλανιέται μέσα στο ξενοδοχείο Plaza,  αναζητώντας το lobby, οπότε σταματά κύριο που περπατά δίπλα του, ζητώντας οδηγίες. Ο κύριος εκείνος είνααι σήμερα ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών,Donald Trump, ο οποίος κάνει ένα πέρασμα από την ταινία, λέγοντας επτά λέξεις: “Down the hall and to the left”. 

10. Ο πιο καλοπληρωμένος ανήλικος της ιστορίας
Στην πρώτη -και πιο πετυχημένη- ταινία της σειράς, η αμοιβή του μικρού πρωταγωνιστή Macaulay Culkin ήταν στα 100.000 δολάρια. Για τη δεύτερη συνέχειά της, η αμοιβή του έφτασε τα 4.500.000 δολάρια (υπερ-40πλασιάστηκε!),καθιστώντας τον ως το πιο καλοπληρωμένο παιδί στην ιστορία του σινεμά -και πιθανότατα το πιο δημοφιλές μετά τη Shirley Temple.