UPDATE #NOW

9 βιβλία που κάθε γυναίκα οφείλει να διαβάσει στη ζωή της


Αφροδίτη Σακκά

8 Μαρτίου 2017

book.jpg

Τα βιβλία αποτελούν –και αποτελούσαν από πάντα- μέσο εκμάθησης και έκφρασης. Ίσως τα καλύτερα βιβλία που θα σας βοηθήσουν στους στόχους σας να είναι βιβλία δημιουργικά και όχι επιστημονικής φαντασίας. Υπάρχει μια πληθώρα από βιβλία πετυχημένων και δημιουργικών γυναικών που μοιράζονται γνώσεις, μυστικά, tips και ιδέες και μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα τον εαυτό σας και αλλά και το τι συμβαίνει γύρω σας, πράγμα που μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολο αν πάρουμε υπόψιν μας τις ατελείωτες ειδήσεις και πληροφορίες που συναντούμε καθημερινά.

Παρακάτω, θα βρείτε 9 βιβλία που θα σας παρακινήσουν να σκεφτείτε, να μάθετε και να κινητοποιηθείτε.

'M Train', Patti Smith

To M Train έχει μορφή έκθεσης και η Smith μιλάει για το πένθος μετά τον χαμό του συζύγου της, για την οικογένειά της και κυρίως για την αλλαγή. Γράφει, επίσης, για την δημιουργική διαδικασία που ακολούθησε μετά από αυτό, με σημειώσεις στο τετράδιό της που περιλαμβάνουν διάφορες συμβουλές, σκέψεις και εμπειρίες.

'Τhe Art of Asking: Or, How I Learned to Stop Worrying and Let People Help', Amanda Palmer

H Palmer δούλεψε πολύ καιρό ως ακίνητο άγαλμα ντυμένη με ένα νυφικό, περιμένοντας τους περαστικούς να της αφήσουν χρήματα. Όταν έγινε τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και μουσικός, δεν φοβήθηκε να ζητήσει από το κοινό της να την υποστηρίξει (κοιμώμενη συγχρόνως στους καναπέδες τους όσο βρισκόταν σε περιοδεία). Στο βιβλίο της εξερευνεί τις συναισθηματικές, φιλοσοφικές και πρακτικές πτυχές του να ζητάς, και πώς μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο ανοιχτό και δημιουργικό lifestyle.

'In the Company of Women: Inspiration and Advice from over 100 Makers, Artists, and Entrepreneurs', Grace Bonney

Το βιβλίο αυτό, που ανήκει στην κατηγορία ‘coffee table books’, παρουσιάζει πάνω από 100 σημαντικές και δημιουργικές γυναίκες όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων, υποβάθρων και βιομηχανιών. Με πολλές συμβουλές πρακτικού και εμπνευστικού περιεχομένου, αυτές οι συνεντεύξεις αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία. Επίσης, οι φωτογραφίες αυτών των γυναικών στους χώρους εργασίας τους, αξίζουν να τις βάλετε σε κορνίζα.

'We Should All Be Feminists', Chimamanda Ngozi Adichie

Ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία της εποχής μας, το βιβλίο της Adichie είναι μια πολύ μικρή προσαρμογή του Ted Talk της συγγραφέα με το ίδιο όνομα. Γράφει για την εμπειρία της σε σχέση με τον σεξισμό μεγαλώνοντας στην Νιγηρία και πώς επηρέασε την ζωή της. Συζητάει τους λόγους που χρειαζόμαστε ακόμα τον φεμινισμό και γιατί κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι φεμινιστής. Αποτελεί εξαιρετική εισαγωγή στο θέμα του φεμινισμού και δίνει μία σύντομη εικόνα του πόσο μπορεί να περάσει απαρατήρητος στην κοινωνία. Ο τρόπος γραφής είναι παρακινητικός χωρίς να σε υποχρεώνει να συμφωνήσεις μαζί της. Είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που εξηγεί πως ο φεμινισμός έχει να κάνει με την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, κάτι το οποίο είναι και η ίδια η έννοια του όρου –κάτι το οποίο συχνά αγνοείται στην σημερινή κοινωνία. Εξαιρετική επιλογή για έφηβους και νεαρούς που εισάγονται στην ιδέα του φεμινισμού, αλλά και για όποιον ενδιαφέρεται για το θέμα.

'Bad Feminist', Roxane Gay

Mέσω αστείων και διορατικών εκθέσεων, η Gay μας δείχνει το ταξίδι της εξέλιξής της ως έγχρωμη γυναίκα, ενώ συγχρόνως ταξιδεύει τους αναγνώστες στην κουλτούρα των τελευταίων χρόνων, καθώς σχολιάζει για την κατάσταση του φεμινισμού στις μέρες μας. Το πορτραίτο που δημιουργείται για εκείνη, είναι αυτό μιας εξαιρετικά διορατικής γυναίκας που κάνει αστείες και εύστοχες παρατηρήσεις όσον αφορά το πώς γινόμαστε η κουλτούρα που καταναλώνουμε και όλους τους τρόπους για να γίνουμε καλύτεροι.

'How to Be a Woman', Caitlin Moran

Mπορεί να υπάρχει το χάπι της αντισύλληψης και οι γυναίκες να μην κάηκαν όλες ως Μάγισσες το 1727, αλλά η ζωή δεν είναι ακριβώς μια λαμπερή πασαρέλα για τις μοντέρνες γυναίκες. Βασανίζονται από αβεβαιότητες και ερωτήσεις, όπως: Γιατί είναι αναγκασμένες να κάνουν αποτρίχωση στα γεννητικά τους όργανα; Γιατί πονάνε τα σουτιέν; Γιατί οι ακατάπαυστες συζητήσεις για μωρά; Και μήπως οι άντρες τις μισούν κρυφά; Η Morgan συνυφαίνει προκλητικές παρατηρήσεις όσον αφορά τη ζωή των γυναικών με πολύ αστείες σκηνές από την δική της, από την εφηβεία μέχρι την εξέλιξή της ως συγγραφέα, σύζυγο και μητέρα.

'The Second Sex', Simone de Beauvoir

To αριστούργημα της Simone de Beauvoir είναι μία δυναμική ανάλυση της Δυτικής αντίληψης της ‘γυναίκας’ και μία επαναστατική εξερεύνηση της ανισότητας και της ετερότητας καθώς πλέκει ιστορία, φιλοσοφία, οικονομία και βιολογία. Εξήντα οκτώ χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, το Second Sex είναι πιο διαφωτιστικό και σχετικό από ποτέ. Το επαναστατικό αυτό βιβλίο ξεκίνησε ως η προσπάθεια μιας εξαιρετικής γυναίκας να ανακαλύψει το ποια και τι ήταν. Είναι μία ζωτικής σημασίας δουλειά που αναθεώρησε δραματικά τον τρόπο που οι γυναίκες μιλούν και σκέφτονται για τον εαυτό τους και συνεχίζει να προκαλεί και να εμπνέει.

'The Little Book of Feminism', Harriet Dyer

Από το κίνημα των σουφραζέτων, μέχρι τις bloggers του σήμερα, το βιβλίο αυτό αποτελέι έναν μικρό οδηγό που θα σας διδάξει την ιστορία, την θεωρία, τα μεγάλα θέματα και ό,τι χρειάζεστε να ξέρετε όσον αφορά το θέμα του φεμινισμού. Το συγκεκριμένο αποτελείται από μόνο 96 σελίδες χωρίς υπάρχει καμία έλλειψη πληροφοριών. Μπορείτε να βρείτε στατιστικές, ημερομηνίες, σημαντικά ονόματα και λεπτομέρειες για το πρώτο, δεύτερο και τρίτο κύμα του φεμινισμού.

'Sex Object', Jessica Valenti

To Sex Object, εξερευνεί τις επίπονες, αστείες, ντροπιαστικές και μερικές φορές παράνομες στιγμές που σχημάτισαν την εφηβεία και την ενήλικη ζωή της συγγραφέα στη Νέα Υόρκη, αποκαλύπτοντας μια πολυτάραχη ζωή σε αντίθεση με την άνετη περσόνα της Valenti, που ήξερε το κοινό, ως συγγραφέα και αρθρογράφου στην Guardian US και ως της πιο αναγνωρίσιμης φεμινίστριας της γενιάς μας. Η συγκεκριμένη δουλειά περιλαμβάνει μαύρο χιούμορ και εξερευνεί τον σεξισμό στην καθημερινότητα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα