UPDATE #NOW

Ψυχολογική, σεξουαλική, λεκτική, όποια μορφή και αν έχει δεν παύει να είναι βία


25 Νοεμβρίου 2017

fear-1131143-1280.jpg

Και ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να λυθεί ώστε να εξαλειφθεί η βία, είναι ότι το θύμα πρέπει να μιλήσει. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο, αφού τα θύματα, νιώθουν φόβο αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις, ο θύτης τα έχει πείσει πως «γίνεται κακός μαζί τους, επειδή οι ίδιες το προκάλεσαν» Και με αυτό τον τρόπο, μία αρρωστημένη κατάσταση συνεχίζει να διογκώνεται.

Οι παγκόσμιες οργανώσεις, έχουν έναν κοινό άξονα ενημέρωσης που πρέπει ώρα με την ώρα, μέρα με την μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, να γιγαντώνει. «Μίλα. Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι η μόνη»

Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά. Και οι αριθμοί αμείλικτοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Το 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σ' ένα χρόνο, 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ) για το 2016, το 24% των γυναικών που μίλησαν έχουν υποστεί σωματική βία (18% από σύντροφο και 10% από άλλο άτομο), ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών (5% από σύντροφο και 1% από άλλο άτομο).

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ανδρών που κακοποιούν