UPDATE #NOW

Πώς είναι να πεθαίνεις online;


18 Μαρτίου 2018

27581405-739383052922255-1819907385687277568-n.jpg

Η 15χρονη Sophia Gall έχει καρκίνο. Το θέμα δεν είναι η ασθένεια, αλλά ότι πλέον δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να τη νικήσει. Το ανακοίνωσε στο κανάλι της στο YouTube, σε ένα βίντεο με διάρκεια  8 λεπτά  -  και περισσότερες από ένα εκατομμύριο προβολές από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε, το Μάιο που πέρασε. Η μαθήτρια από την Αυστραλία, ένα κατά τ’άλλα πανέμορφο κορίτσι με έντονα μπλε μάτια, κάθεται μπροστά στην κάμερα και ξεσπά σε κλάματα.

Η Sophia αντιμετωπίζει μία σπάνια μορφή καρκίνου των οστών, από το καλοκαίρι του 2015. Ενώ πίστευε πως σταδιακά η κατάστασή της βελτιωνόταν, η ασθένεια εξαπλώθηκε στο πόδι της. Οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι καμία χημειοθεραπεία δε θα ήταν αρκετά ισχυρή, και εκείνη ένιωσε πιο αβοήθητη από ποτέ.

Tα βίντεο της Gall επικεντρώνονται στο πώς είναι η ζωή με τον καρκίνο. Ξεκίνησε να τα γυρίζει μερικούς μήνες μετά τη διάγνωσή της, και μέχρι στιγμής έχει 145.500 ακολούθους. Μπορεί εκείνο το βίντεο να ήταν λυπηρό, όμως τα επόμενα τη δείχνουν να επισκέπτεται να περνάει όμορφα στον Πύργο του Άιφελ ή να κάνει ψώνια στη Νέα Υόρκη. Συνηθισμένο περιεχόμενο μεν, αλλά με την τεράστια διαφορά ότι το μέλλον της πρωταγωνίστριας είναι αβέβαιο.

Η κοινότητα των vloggers που καταγράφουν κάθε στιγμή της περιπέτειάς τους, από τη διάγνωση μέχρι τις επισκέψεις στο γιατρό ή την εισαγωγή στο νοσοκομείο, μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Αναμφίβολα, η διασημότερη παραγωγός περιεχομένου είναι η Talia Joy Castellano. Mε 1.4 εκατομμύρια ακολούθους, μας πήρε μαζί της στη μάχη κατά του νευροβλαστώματος, ενός όγκου στο νευρικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα παρέδιδε μαθήματα makeup.

Aυτό ήταν η μεγάλη της αγάπη και ο λόγος που ξεκίνησε τα βίντεο – η ασθένεια προέκυψε στην πορεία. Με τη δουλειά της, ενημέρωσε τον κόσμο για τον παιδικό καρκίνο και ευαισθητοποίησε πολλούς – η επιρροή που ασκεί την έφερε στο πλατό της εκπομπής της Ellen DeGeneres.

«Κάθε πρωί ξυπνούσα στο νοσοκομείο χωρίς να έχω τι να κάνω. Περνούσα την ώρα μου βλέποντας youtubers.» έλεγε η Talia όταν τη ρωτούν πώς ξεκίνησε. «Κάποια στιγμή σκέφτηκα, Ε και τι πειράζει αν έκανα κι εγώ βίντεο;»

Παρά τη «βαριά» της θεματολογία, η σχέση των που είχε με το κοινό της, ήταν πολύ δυνατή. Μερικοί από αυτούς τη θεωρούσαν δικό τους άνθρωπο, μία φίλη από την άλλη άκρη της Γης. Οι γονείς της είναι ευγνώμονες για την πλατφόρμα, και τη σημασία που είχε στη ζωή της κόρης τους. Ακόμα και σήμερα, οι θαυμαστές της τους λένε πόσο λείπει η παρουσία της από του YouYube, τους έχουν επισκεφθεί στο σπίτι τους στη Florida – κάποιοι, μάλιστα, ταξίδεψαν πολλά χιλιόμετρα για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους, μετά το χαμό της.

H Claire Wineland, στα 20 της χρόνια μένει μόνη της στο Los Angeles, είναι οικονομικά ανεξάρτητη και διευθύνει το δικό της ίδρυμα, το Claire’s Place. Σύντροφός της σε όλο αυτό; Η κυστική ίνωση, μία ασθένεια με την οποία παλεύει καθημερινά. «Ναι, η ασθένειά μου είναι ανίατη. Αυτό σημαίνει ότι η ζωή μου είναι ασήμαντη; Είναι πολύ σημαντικό για τους αρρώστους, να γνωρίζουν ότι μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από το να περιμένουν απλώς πότε θα καταρρεύσουν».

Παρά τους θερμούς της υποστηρικτές, ο κόσμος Ίντερνετ περιλαμβάνει πολλά αρνητικά σχόλια. Δεν είναι λίγες οι φορές που, άγνωστοι, έχουν σχολιάσει δημόσια ότι προσποιείται την ασθένειά της, προκειμένου να γίνει διάσημη – κάτι που μακάρι να ήταν αλήθεια, όπως λέει και η Claire.

Ο ψυχολόγος Scott Dehorty μιλάει για το μοναδικό αυτό φαινόμενο. «Είναι πολύ πιο μπροστά από τα διάφορα ριάλιτι, τις σειρές και τις ταινίες. Είναι η πραγματικότητα, με τη ζωή, το θάνατο και όλες τις συνέπειες», αναφέρει στο αμερικάνικο Marie Claire. Τονίζει πόσο αξιοθαύμαστο είναι ότι μπορούμε να αγαπήσουμε, να χαρούμε ή και να θρηνήσουμε για έναν άνθρωπο με τον οποίο δεν είχαμε ποτέ, καμία επαφή – απλώς τον ξέραμε βλέποντάς τον σε μία οθόνη.

Όπως οι πρωταγωνιστές τέτοιων βίντεο, έτσι και όσοι παρακολουθούν είναι νέοι. Το να βλέπουν τη ζωή ενός άλλου, με όλες τις ατέλειές της, να ξεδιπλώνεται στο διαδίκτυο, είναι πιο υγιές από το να μπαίνουν σε διαδικασία σύγκρισης του εαυτού τους με μοντέλα που παρουσιάζουν την παραμυθένια τους καθημερινότητα μέσα από φωτογραφίες, σε κάποιο άλλο μέσο.

Παρά το γεγονός ότι ξέρουν πως σε λίγο καιρό δε θα βρίσκονται πια εδώ, αυτές οι γυναίκες  έχουν το κουράγιο να δίνουν καθημερινά αγώνα που λειτουργεί σαν έμπνευση για όσους βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Ακόμα και στις άσχημες μέρες, λόγω της επίγνωσης ότι ασκούν τεράστια επιρροή, αποκτούν τη δύναμη να συνεχίσουν. «Όταν καταλάβεις ότι μπορείς να χάσεις τα πάντα, τότε αποκτάς θέληση για ζωή. Τότε θέλεις να γίνεις μέλος του κόσμου. Γιατί να μην κάνεις κάτι μεγάλο, όσο ακόμα είσαι εδώ;» είναι τα λόγια της Wineland.

 

Gallery: Δείτε επίσης τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου

[gallery-717566]

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα