Από πού, όμως, πήρε το όνομά της;
Η πιο διαδεδομένη ιδέα, είναι η Μαργαρίτα της Σεβοΐας, σύζυγος του Βασιλιά Ουμπέρτο Ι της Ιταλίας. Επισκέφθηκαν μαζί τη Νάπολη το 1889 και αποφάσισαν να ξεκουραστούν στο πιο γνωστό εστιατόριο: Την Pizzeria Brandi. Εκεί εργαζόταν ο πιο διάσημος σεφ της εποχής, Ραφαέλε Εσποζίτο, και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του προκειμένου να τους εντυπωσιάσει. Δημιούργησε ένα πιάτο που ονόμασε Πίτσα Μαργαρίτα, και το αφιέρωσε, φυσικά, στην ευγενή που τον επισκέφθηκε.
Παρότι η λέξη «πίτσα» αναφερόταν κυρίως σε γλυκά, λόγω της γλυκιάς γεύσης της ζύμης, εκείνος καινοτόμησε χρησιμοποιώντας αλμυρά υλικά. Εμπνευσμένος από τα χρώματα της ιταλικής σημαίας, ετοίμασε κάτι που εντυπωσίασε τόσο τη βασίλισσα, που τον έκανε γνωστό σε όλη τη χώρα.
Μία άλλη θεωρία, όχι εξίσου διάσημη, θέλει το αγαπημένο αυτό φαγητό να πήρε το όνομά του από το γνωστό λουλούδι, λόγω του σχήματός του.
Διαβάστε επίσης ποια είναι η Αλεξάνδρα, που το όνομά της εγινε λεωφόρος