UPDATE #NOW

Η ιστορία της Κ. μίας νέας κοπέλας που πήγε κόντρα σε όλους για να κρατήσει το μωρό της


13 Μαΐου 2018

eric-froehling-71131-unsplash.jpg

Η K. είναι μία κοπέλα που άνηκε στη δεύτερη κατηγορία. Ο σύντροφός της είχε εξαφανιστεί από τη στιγμή που έμαθε ότι θα γίνει πατέρας, ενώ οι γονείς της την απομάκρυναν – είχε μείνει ολομόναχη. Παρά τις δυσκολίες, αποφάσισε να μη διακόψει την εγκυμοσύνη. Βρισκόταν στο δεύτερο μήνα όταν έμαθε από φίλες για το σύλλογο Η Αγκαλιά και, διστακτικά στην αρχή, ήρθε σε επαφή με τους υπεύθυνους.

«Έφτασα εδώ, μίλησα για το πρόβλημά μου και με άκουσαν. Αυτό ήταν το σημαντικότερο για εμένα, ότι κάποιος βρέθηκε να ενδιαφερθεί», μου εκμυστηρεύτηκε. «Με βοήθησαν όχι απλώς πολύ, θα πω υπερβολικά», συνέχισε. Μέσω συζητήσεων με την κοινωνική λειτουργό της Αγκαλιάς, κατάφερε να ωριμάσει και να γίνει πιο δυνατή. Πράγματι, αντίκρυσα μία δυναμική γυναίκα που πατάει γερά στα πόδια της παρά τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει, ενώ ακόμα μάχεται καθημερινά.

Στις 4 Απριλίου ήρθε στον κόσμο το κοριτσάκι της. «Όταν σου λέω τα πάντα, το εννοώ. Από το γαλατάκι της μικρής μέχρι κούνια και ρούχα, όλα μου τα έχει προσφέρει η Αγκαλιά», αποκάλυψε συγκινημένη.

Από τα γραφεία το Συλλόγου

Εκτός από το κουράγιο και τις βάσεις για να μεγαλώσει την κόρη της, η νεαρή αυτή μαμά κέρδισε κάτι επίσης μεγάλο: μία φίλη. Γνωρίστηκαν στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού, ενώ γέννησαν με δύο μέρες διαφορά! Επικοινωνούν καθημερινά και προσέχουν η μία την άλλη. Μοιράζονται τα πάντα σχετικά με την εμπειρία τους από τη μητρότητα, από το πιο απλό, για παράδειγμα πώς θα διαχειριστούν το κλάμα του μωρού, μέχρι τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους. «Θα αναγκάσουμε τα κορίτσια να γίνουν κολλητές. Δε θα έχουν επιλογή!» μου είπε αστειευόμενη.

Η Βαρβάρα Μεταλληνού, πρόεδρος του συλλόγου, παρακολουθούσε τα λόγια της Κ. με δάκρυα στα μάτια. Η δράση της ξεκίνησε το 1978. «Επισήμως, έχουμε βοηθήσει δυόμιση χιλιάδες παιδιά. Ανεπισήμως, είναι σίγουρα περισσότερα», είπε. Βλέποντας πόσες υποψήφιες μητέρες έχουν ανάγκη από βοήθεια, πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει την Αγκαλιά. Σκοπός της ήταν να δείξε σε όλες ότι εάν υπάρχει θέληση και αγάπη, όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και χωρίς πόρους, υπάρχει διέξοδος για μία γυναίκα που θέλει να κρατήσει το μωρό της.

Στα γραφεία του συλλόγου υπάρχουν κάθε λογής παιδικά παιχνίδια

Οι υποθέσεις που αναλαμβάνει χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: εκείνες που ο πατέρας είναι παρών - άρα η ευθύνη μπορεί να μοιραστεί, και άλλες που η γυναίκα καλείται μόνη της να αναλάβει και τους δύο ρόλους, όπως στην περίπτωση της Κ. Μας αποκάλυψε ότι κρατάει επαφές με όσες μητέρες έχουν απλώσει το χέρι τους για βοήθεια, καθώς το ενδιαφέρον της για τα παιδιά είναι αμείωτο. Μάλιστα, η Αγκαλιά συνεχίζει να καλύπτει όλες τις ανάγκες τους μέχρι τα δύο τους χρόνια, ενώ τώρα τίθενται σε εφαρμογή προγράμματα που συνεχίζουν μέχρι και την ηλικία των 14.

Σημαντικό ρόλο στη συνέχιση του έργου της, διαδραματίζει ο κόσμος. Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που διοργανώνει αλλά και στέλνοντας ρούχα, τρόφιμα και ό,τι άλλο μπορεί να προσφέρει, αποτελεί τον κύριο λόγο που οι δράσεις της οργάνωσης επεκτείνονται. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερώνουμε. Εδώ, πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους μας στηρίζουν, αφού χωρίς εκείνους δε θα μπορούσαμε να κάνουμε ούτε το ελάχιστο», τόνισε η κα Μεταλληνού.

Στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης των μικρών μελών του συλλόγου, κάθε Σάββατο οργανώνονται εκδηλώσεις αποκλειστικά για εκείνους. Λαμβάνουν μέρος ανάλογα με το ηλικιακό τους γκρουπ, ενώ μαθαίνουν να γράφουν, να μιλάνε σωστά και να λειτουργούν ως μέρη ενός συνόλου.

Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, στις 12 Μαΐου, πρόκειται να διεξαχθεί ένα event στο εμπορικό κέντρο Avenue στο Μαρούσι. Θα είναι αφιερωμένο στα παιδιά – ένα μικρό πάρτι με αρκετές εκπλήξεις, ενώ στο τέλος θα διεξαχθεί κλήρωση για τις μαμάδες τους με πολλά δώρα!

[gallery-718457]

Η Αγκαλιά είναι πάντα εκεί για όσες την έχουν ανάγκη. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να το ζητήσουν!

To αρχικό Κ. χρησιμοποιήθηκε για να προστατεύσουμε την ανωνυμία της νεαρής μητέρας

Gallery: Δείτε επίσης 10 υπέροχα αξεσουάρ για να χαρίσετε στη μητέρα σας

[gallery-716845]

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα