UPDATE #NOW

Πώς "γεννάμε" τοξικούς άνδρες


SPAPADIMITRIOU

27 Ιουνίου 2018

zachary-shea-577622-unsplash-1.jpg

Είσαι ο άνδρας του σπιτιού. Φέρσου σαν άνδρας. Κλώτσα πιο δυνατά την μπάλα, κάνεις σαν κορίτσι. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που δείχνουν ότι όλοι οι άνδρες έχουν μάθει, έστω και υποσυνείδητα ,ότι έχουν μεγαλύτερη αξία από τις γυναίκες. Το συγκεκριμένο σκεπτικό που μερικοί ονομάζουν «τοξική αρρενωπότητα» έχει προωθηθεί και αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που τα πρότυπα του ανδρισμού στα οποία τα νεαρά αγόρια καλούνται να ταιριάξουν, είναι πολύ περιορισμένα.

Από το χώρο της πολιτικής μέχρι εκείνους της μουσικής, του θεάματος και του αθλητισμού, ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχούν η βία και ο ρατσισμός απέναντι στα κορίτσια και τις γυναίκες. Φυσικά, κανείς δε θεωρεί τις πράξεις του «τοξικές», όση αυτογνωσία κι αν διαθέτει. «Δεν είμαι και τόσο χάλια. Εκείνος το κάνει χειρότερα, αυτός φέρεται τοξικά» είναι η λογική, σύμφωνα με τον Ted Bunch.

Yπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι εκείνη η συμπεριφορά λανθασμένα χαρακτηρίζεται έτσι, καθώς είναι έμφυτη για τους άνδρες. Ξεχνούν, όμως, ότι όλα τα αγόρια – από μικρά, ακόμα- μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν το αντίθετο φύλο ως πιο αδύναμο σε όλους τους τομείς. «Από το κλωτσάς σαν κορίτσι μέχρι το χάσμα που υπάρχει στους μισθούς, η ανδρική κυριαρχία που παρουσιάζεται ως κάτι φυσιολογικό υπάρχει πάντα και βρίσκεται παντού, όπου κι αν κοιτάξεις» συνέχισε ο Ted.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, δε γίνεται να ξεχνάμε ότι προσπαθούν να κρύβουν τα συναισθήματά τους από την εποχή του νηπιαγωγείου. Όλα ξεκινούν με το «Τα μεγάλα αγόρι δεν κλαίνε». Συνεχίζουν στο Γυμνάσιο με το «φέρσου σαν άνδρας» για να καταλήξουν, στο Λύκειο, στο «καιρός να θυμώσεις και να κάνεις κάτι για αυτό». Ο Bunch τονίζει ότι όπως όλοι, έτσι κι εκείνος σιγά σιγά άρχισε να θεωρεί την ευαισθησία του ελάττωμα και προσπάθησε να μετατρέψει κάθε αρνητικό συναίσθημα σε θυμό, ώστε να τον εκτονώσει. Πώς; Με τη μουσική που διάλεγε, τα βιντεοπαιχνίδια που τόσο του άρεσαν, τις ταινιες και, φυσικά, το πορνό.

Κάτι, όμως, πρέπει να γίνει.

«Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Κανείς δεν μπορεί να πει ‘Εγώ δεν κάνω έτσι, άρα δε με νοιάζει’. Δεν μπορούμε να αποστασιοποιηθούμε. Πρέπει να σταθούμε όλοι μαζί, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο και να ωριμάσουμε», ολοκλήρωσε ο Ted Bunch.

Σκοπός του δεν είναι να επιτεθεί στους ομοφύλους του, αλλά να δείξει ότι υπάρχει και μία άλλη πλευρά. Μία πλευρά στην οποία οι άνδρες σέβονται τόσο ο ένας τον άλλο, όσο και τις γυναίκες. Μία πλευρά στην οποία δε θα χωράει αυτή η «τοξική αρρενωπότητα».

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα