UPDATE #NOW

Bill Gates: Όλα όσα μου έμαθε μία δασκάλα που κάνει μάθημα σε πρόσφυγες


SPAPADIMITRIOU

25 Αυγούστου 2018

horis_titlo.jpg

"Ως μαθητής, ήμουν τυχερός που πολλοί από τους δασκάλους μου με ενέπνευσαν - μαζί τους και η υπέροχη βιβλιοθηκάριος που είχα στην Δ' Δημοτικού και μία καθηγήτρια Χημείας στο Λύκειο - και με πίεσαν ώστε να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Με βοήθησαν να γίνω ο άνθρωπος που είμαι σήμερα", έχει να πει ο Bill Gates φέρνοντας στο μυαλό του τα σχολικά του χρόνια. Σε αυτό το σπάνιο είδος εκπαιδευτικών ανήκει και η Mandy Manning, με την οποία ο γκουρού του προγραμματισμού συναντήθηκε λίγο καιρό πριν.

Οι δικοί της μαθητές καλούνται να ξεπεράσουν εμπόδια που κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί. Φτάνουν στις Η.Π.Α. από κάθε μέρος του κόσμου: Συρία, Αφγανιστάν, Τανζανία, Μεξικό, Γουατεμάλα είναι μερικά από αυτά. Αναγκάζονται να ξεκινήσουν μία νέα ζωή έχοντας ελάχιστη εξοικείωση με την αγγλική γλώσσα, ενώ πριν την άφιξή τους στη νέα τους πατρίδα, ορισμένοι έμειναν σε ειδικά κέντρα. Εκείνη, είναι η πρώτη που αναλαμβάνει τη μόρφωσή τους.

Για την προσπάθειά της να τους βοηθήσει "τόσο να εξυμνήσουν τον πολιτισμό και την πατρίδα τους, όσο και να ενταχθούν στον αμερικανικό τρόπο ζωής", η Mandy ονομάστηκε Δασκάλα της Χρονιάς αρχικά στην Washington και, στη συνέχεια, σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως έκανε και με τους τους προκατόχους του τίτλου, ο Gates την προσκάλεσε στο γραφείο του προκειμένου να μάθει περισσότερα για το έργο της.

Όπως εκείνη δηλώνει, έρχεται σε επαφή με άτομα που επέζησαν από τον πόλεμο, επιβίωσαν σε συνθήκες απίστευτης φτώχειας και βρίσκονται κάτω από μετατραυματικό στρες και πολιτισμικό σοκ. Η επικοινωνία μεταξύ τους είναι δύσκολη, καθώς προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Σε μάθημά της, μάλιστα, έχουν συνυπάρξει δώδεκα μαθητές, που μιλούσαν οκτώ διαφορετικές γλώσσες. Αυτή τη στιγμή, το Ferris High Schoole's Newcomer Center που εργάζεται, αποτελεί καταφύγιο για εκείνα. Το συγκεκριμένο σχολείο είναι ο μόνος χώρος που τους παρέχει σταθερόττηα, καθώς κατά την παραμονή τους εκεί, γνωρίζουν ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί: Τίποτα δυσάρεστο και καμία έκπληξη, παρά μόνο μάθηση.

Φέτος, αντί να διδάσκει σε αίθουσα, ταξιδεύει σε όλη τη χώρα συναντώντας συναδέλφους της και ανταλλάζοντας απόψεις μαζί τους. Προσπαθεί να δει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα πράγματα και ελπίζει να τους δώσει να καταλάβουν τη δική της πλευρά. Σε συνδυασμό με αυτό, η Manning θέλει να είναι σίγουρη ότι τα παιδιά είναι αφοσιωμένα στις σπουδές τους. Θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να αποκτήσουν έναν στόχο και να ονειρευτούν τον εαυτό τους ως φοιτητή στο Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, τονίζει τις διακρίσεις που γίνονται μεταξύ ακριβών και μη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, και παλεύει για την εξάλειψή τους.

Ο Bill Gates εντυπωσιάστηκε από εκείνη. Το ήθος και η δυναμική της προσωπικότητα δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. Τέτοιοι άνθρωποι είναι που θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην αλλαγή που τόσο αναζητούμε.

"Ακούγοντας τη Mandy να μιλάει για τους μαθητές της θυμήθηκα ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των αμερικανικών δημόσιων σχολείων: Καθένας έχει τη δυνατότητα να πετύχει. Το ότι αυτό δε συμβαίνει παντού, δε θα πρέπει να επισκιάζει τις επιτυχίες που πραγματοποιούνται. Και πίσω από αυτές τις επιτυχίες, βρίσκονται υπερ-ταλαντούχοι δάσκαλοι που εργάζονται σκληρά, όπως η Mandy Manning", είπε χαρακτηριστικά στο gatesnotes.com.

 

Διαβάστε επίσης: Jacqueline Bouvier: Πώς κατάφερε να γίνει η Jackie Kennedy Onassis, ένα σύμβολο δύναμης και κομψότητας

 

Kάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα