UPDATE #NOW

Σύνδρομο «πρώτη μέρα στη δουλειά»


The Jennettes

27 Αυγούστου 2018

jess-watters-547394-unsplash.jpg

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας όταν διαπίστωσες ότι η κλεψύδρα των διακοπών αδειάζει.

Όσο περνούσαν οι μέρες έβλεπες στον ύπνο σου ολοκληρωμένο πλέον τον εφιάλτη της Δευτέρας: πρώτη μέρα στο γραφείο, σαφώς χειρότερη από την πρώτη μέρα στο σχολείο. Τώρα δεν υπάρχουν ούτε κενά στο πρόγραμμα, ούτε καθυστέρηση στην παραλαβή των βιβλίων που δημιουργούσε μια αρχική χαλαρότητα. Από την αρχή στα βαθιά, με τον διευθυντή να διαπιστώνει χαιρέκακα στη διευρυμένη σύσκεψη: «λοιπόν, τέλειωσαν οι διακοπές. Πάμε να δούμε τη στρατηγική της νέας περιόδου. Έχω κάνει ήδη τον πρώτο σχεδιασμό (από την ξαπλώστρα), αλλά περιμένω τις δικές σας προτάσεις». Ξυπνάς ιδρωμένος. Δεν ήταν μόνο στο όνειρό σου. Ξέρεις ότι θα γίνει πραγματικότητα. Δεν έγινες ξαφνικά Νοστράδαμος. Απλώς η εμπειρία, εκτός από ακριβό (λέμε τώρα), δύσκολο και ενίοτε λίγο ξινό εργαζόμενο, σε κάνει να βλέπεις τα γεγονότα πριν εξελιχθούν. Ειδικά τις κακοτοπιές. Το φεστιβάλ με τις 2.500 παραστάσεις την ημέρα!

Κι έτσι, πριν φτάσει η Δευτέρα, ο εφιάλτης της πρώτης σύσκεψης σκιάζει τον επίλογο των διακοπών. Το Σάββατο, η συζήτηση με τους φίλους περιστρέφεται γύρω από το ερώτημα «πότε θα κάνουμε κανένα ωραίο τριημεράκι τον Σεπτέμβριο;». «Μην αποχαιρετήσουμε από τώρα το καλοκαίρι. Έχουμε δρόμο μέχρι το φθινόπωρο», λες, γνωρίζοντας τη ματαιότητα της διαπίστωσής σου. Κυριακή βράδυ στο σπίτι, το YouTube ανεβάζει μόνο του στο playlist το τραγούδι του Μούτση με τη Νανά Μούσχουρη να σου λέει με νόημα «έφυγε το καλοκαίρι, δίχως μια λέξη να μας πει…». Σφηνώνει στο μυαλό σου η πικρή ανάμνηση από τον αντιπαθητικό θείο που σου έλεγε τέτοια μέρα πριν δεκαετίες «νωρίς για ύπνο απόψε διότι από αύριο ο κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του». Και σου έχει μείνει έκτοτε η ιερή αγανάκτηση ότι δεν έχεις κάνει κάτι κακό για να σου αξίζει κάτεργο. Ή μήπως είχες κάνει και ο θείος ήξερε καλύτερα; (Οι προληπτικές ενοχές, σου έχουν μείνει από το κατηχητικό και ξεφυτρώνουν ανεξέλεγκτες παρά τη δεκαετή ψυχανάλυση).

Δευτέρα πρωί, ώρα 07.30. Το ξυπνητήρι χτυπά και νιώθεις το πρώτο σωματοποιημένο σύμπτωμα. Μην ανησυχείς. Η εμπειρική παρατήρηση ετών έχει καταγράψει ότι πολύ συχνά τα πόδια κατά την πρώτη μέρα μετά τις διακοπές να είναι πιο βαριά απ’ ό,τι συνήθως. Σαν να αρνούνται να σε σηκώσουν από το κρεβάτι τόσο νωρίς. Σαν να σου λένε «τι σε έπιασε και θέλεις να σηκωθείς; Μέχρι τώρα, ξημερώματα έδινες μόνο δικαιώματα, δεν έφτιαχνες πρωινό καφέ»! Και επειδή το σώμα έχει βραχεία και επιλεκτική μνήμη θυμάται μόνον όσα έκανες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όχι παλαιότερα. Ο εγκέφαλος όμως παίρνει το πάνω χέρι και επιβάλλει το εγερτήριο. Στο μετρό, οι σταθμοί εναλλάσσονται κι εσύ είσαι μεταξύ ύπνου και διάφορων υπαρξιακών αγωνιών: Ποιος είσαι; Πού πας; Τι δρόμο θέλεις πραγματικά να ακολουθήσεις

Διαβάστε τη συνέχεια στο Protagon.gr