UPDATE #NOW

Η άγνωστη πλευρά του modeling: Χαμηλές αμοιβές, χρέη και τραγικές συνθήκες εργασίας


SPAPADIMITRIOU

29 Σεπτεμβρίου 2018

20180911_zaa_p133_235.jpg

Η ζωή τους φαίνεται ονειρεμένη: Περπατούν στα catwalks των Εβδομάδων Μόδας φορώντας τα ομορφότερα ρούχα, και είναι πανέμορφες. Όταν, όμως, τα φώτα σβήνουν και το makeup φεύγει, αποκαλύπτεται μία κρυφή και πιο σκοτεινή πλευρά της καθημερινότητας των μοντέλων.

Σύμφωνα με την Ekaterina Ozhiganova, μία από τις διασημότερες γυναίκες που έχουν περπατήσει στο Paris Fashion Week και ιδρύτρια της ομάδας Model Law που μάχεται για τις καλύτερες συνθήκες εργασίας στο χώρο της μόδας, πολλά μοντέλα βγάζουν ελάχιστα χρήματα και χρωστούν αστρονομικά ποσά στα πρακτορεία τους, αλλά φοβούνται να μιλήσουν.

«Είναι καιρός να δώσουμε ένα τέλος στα χρόνια της κακοποίησης και περιφρόνησης», δηλώνει.

Μία συνάδελφός της, που για λόγους μιλά με το ψευδώνυμο Clara – φοβάται πως θα χάσει τη δουλειά της αν το κάνει επώνυμα - μοιράζεται τη δική της εμπειρία. Έχει εμφανιστεί στη Vogue και έχει περπατήσει για τους οίκους Prada, Rick Owens και Comme des Garcons. Συνεργάζεται με κορυφαία πρακτορεία της Νέας Υόρκης και του Παρισίου, τα οποία τη δεσμεύουν με τεράστιο χρέος.

Ξεκίνησε την καριέρα της όταν ήταν ακόμη μαθήτρια. Στην πρώτη της Εβδομάδα Μόδας, στο Παρίσι, μοιραζόταν με άλλα μοντέλα ένα αυτοκίνητο που είχε κλείσει το πρακτορείο τους, για να τις μεταφέρει στα διάφορα castings. Δεν άργησε να μάθει ότι η ίδια θα κάλυπτε τα έξοδα για αυτό το όχημα και ότι θα έπρεπε να δίνει 300 ευρώ την ημέρα στον οδηγό. Είχε μόλις υπογράψει συμβόλαιο και, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το χρέος της ανερχόταν στα 3.000 ευρώ.

«Αρχότερα πήγα στο New York Fashion Week. Κάθε μοντέλο από άλλη χώρα ξεκινάει παίρνοντας δάνειο, καθώς η visa είναι πανάκριβη. Μετά, μένεις σε ένα ‘διαμέρισμα για μοντέλα’ και το πρακτορείο σε χρεώνει 50 δολάρια τη βραδιά, για να μοιράζεσαι ένα δωμάτιο με τρεις άλλες κοπέλες», αποκαλύπτει.

Πιστεύει, όμως, ότι η κατάστασή της δεν είναι «ιδιαίτερα κακή». Βέβαια, συνεχίζει να χρωστάει χρήματα στα πρακτορεία της, παρότι έχει κλείσει πολλές δουλειές χάρη σε αυτά. «Για παράδειγμα, ήμουν σε ένα μεγάλο show στο Παρίσι και έβγαλα 1.100 ευρώ συνολικά, αλλά για τον εαυτό μου ήταν μόνο τα 400. Και ούτε αυτά έφτασαν στα χέρια μου, για να ξεχρεώσω», αναφέρει.

Φυσικά, υπάρχουν μοντέλα που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση. Έρχονται από κατώτερα οικονομικά στρώματα, δε μιλούν αγγλικά, είναι ανήλικα και προσπαθούν να επιβιώσουν ολομόναχα.

Η Ekaterina Ozhiganova ελπίζει ότι με το Model Laws θα καταφέρει να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν το φόβο τους και να μιλήσουν για αυτή τη βιομηχανία. «Ο κόσμος θεωρεί ότι τα μοντέλα κερδίζουν πολλά χρήματα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Συμβαίνει περίπου στο 2% των κοριτσιών. Οι άνδρες, πληρώνονται ακόμα λιγότερο», δηλώνει.

Η Model Law έχει ήδη έρθει σε επαφή με τη SΥΝΑΜ, το συνδικάτο των γαλλικών πρακτορείων μοντέλων. Η διευθύντρια, Isabelle Saint-Flix, αναγνωρίζει τις απαιτήσεις της, όπως ότι τα συμβόλαια εργασίας θα πρέπει να μεταφράζονται, εφόσον οι περισσότεροι επαγγελματίες που εργάζονται στο Παρίσι δε μιλούν τη γλώσσα. Θεωρεί, όμως, ότι τα υπόλοιπα αιτήματα είναι αρκετά γενικά και θα πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένα.

Οι συνθήκες εργασίας των μοντέλων έχουν γίνει τεράστιο θέμα, και γίνονται βήματα για τη βελτίωσή τους. Οι κανονισμοί που έχουν θεσπιστεί μέχρι στιγμής, αφορούν το βάρος των μοντέλων, που θα πρέπει να ανήκει στα όρια του φυσιολογικού, και την ηλικία – το κατώτατο όριο θα είναι τα 16 χρόνια.

Δείτε επίσης την gallery: Οι 6 καλύτερες collections από το London Fashion Week Άνοιξη 2019

Kάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα