UPDATE #NOW

#petsandthecity: Τι να κάνεις όταν βρεις νεογέννητο γατάκι;


9 Οκτωβρίου 2018

sereja-ris-800760-unsplash.jpg

Η ζοφερή πραγματικότητα με τα χιλιάδες αδέσποτα στην Ελλάδα δυστυχώς είναι η ίδια εδώ και πολύ καιρό .Ευτυχώς όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν εθελοντικές ομάδες αλλά και ιδιώτες που βοηθούν στο να βρουν ένα σπίτι όλες αυτές οι αδέσποτες ψυχές. Σε περίπτωση που και εσύ βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να βρεις ένα παρατημένο μικρό γατάκι  είναι καλό να ξέρεις τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις προκειμένου να επιβιώσει.

Βήμα πρώτο: Βεβαιώσου ότι είναι όντως παρατημένο.

Παρεκτός και αν το βρεις στα σκουπίδια-δυστυχώς γίνεται ναι -αποσαφήνισε έστω και αν χρειαστεί να περιμένεις λίγη ώρα ότι είναι όντως μόνο του και δεν υπάρχει κάπου τριγύρω η μαμά του. Συνήθως τα μικρά περνούν κάποια ώρα μόνα τους όταν η μαμά γάτα λείπει για να τραφεί ,για να φέρει φαγητό ή και κατά τη μετακίνηση των μικρών της από ένα μέρος σε ένα άλλο. Επίσης έλεγξε την περιοχή μήπως υπάρχουν κάπου και τα αδέρφια του και χρειάζονται και αυτά βοήθεια.

Βήμα δεύτερο: Βάλτο αμέσως κάπου ζεστά.

Τα νεογέννητα αλλά και τα γατάκια λίγων ημερών έχουν απόλυτη ανάγκη τη ζεστασιά. Κανονικά θα τη λάμβαναν από τα αδερφάκια και από το σώμα της μαμάς τους ,αλλά όταν είναι μόνο του θα πρέπει να το ζεστάνεις άμεσα. Χρησιμοποίησε το χάδι σου αλλά και θερμοφόρες τυλιγμένες σε πετσέτα που θα τοποθετήσεις κοντά του.

Βήμα τρίτο: Πρόσεξε τη διατροφή του.

Ποτέ μα ποτέ μη δώσεις κοινό γάλα σε γατάκι (το γάλα που προορίζεται για ανθρώπους τόσο ενήλικες όσο και μωρά). Στα γατάκια λείπει το ένζυμο που διασπά τα στοιχεία του γάλακτος και θα προκαλέσεις γαστρεντερικές διαταραχές που θα βάλουν σε κίνδυνο την υγεία του. Επίλεξε γάλα ειδικό για μωρά γατάκια (φόρμουλα) σε σκόνη που παρασκευάζεται με νερό. Κάνε τακτικά και μικρά ταΐσματα ανάλογα πάντα με την ηλικία και τις οδηγίες της φόρμουλας.

Διαβάστε εδώ: Για να τα πάτε καλά: Tί δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στη γάτα σου

Βήμα τέταρτο: Καθόρισε την ηλικία.

Με μία επίσκεψη στον κτηνίατρο θα είσαι σε θέση όχι μόνο να γνωρίζεις πάνω κάτω την ηλικία αλλά να βεβαιωθείς και για τη γενικότερη καλή του υγεία ή για τυχόν προβλήματα που έχει.

Βήμα πέμπτο: Περιόρισέ το σε ασφαλές μέρος.

Προσπάθησε να περιορίσεις το γατάκι σε ένα κλειστό και ασφαλές μέρος και μη διακινδυνεύσεις να το αφήσεις κάπου μόνο του έξω και ελεύθερο καθώς είναι πολύ πιθανό να τραυματιστεί τόσο από ατύχημα όσο και από άλλες μεγαλύτερες γάτες.

Αφού εξασφαλίσεις την επιβίωσή του μπορείς να κινήσεις τις διαδικασίες υιοθεσίας του ή που ξέρεις... μπορεί τελικά να περιέθαλψες και να φρόντισες το νέο σου φιλαράκι.

Από τη Γαρυφάλου Αντωνία

Pet Care & Nutrition Consultant

www.pet-astero.gr