UPDATE #NOW

Aν είστε νέα μαμά πρέπει να διαβάσετε αυτό το κείμενο


The Jennettes

23 Οκτωβρίου 2018

zach-lucero-799059-unsplash.jpg

Όταν γεννάς, οι γιατροί έρχονται κάθε τρεις και λίγο και ελέγχουν αν το μωρό σου είναι καλά. Αυτό που δεν ελέγχουν ιδιαίτερα, είναι το κατά πόσο εσύ, που πέρασες μια κόλαση για να τους φέρεις στον κόσμο, είσαι εξίσου καλά. 

Η Anneliese Lawton, ως νέα μαμά, έγραψε ένα facebook post για την απουσία επιλόχειας φροντίδας την οποία αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο. 

"Όταν γεννήθηκαν τα αγόρια μου, υπήρξαν πολλά ραντεβού με γιατρούς. Για να ελέγξουμε το πόσο καλά μπορούν να κρατηθούν από το στήθος στο θηλασμό. Για να ελέγξουμε το βάρος τους. Για να ελέγξουμε την ακοή τους. Για να ελέγξουμε το χρώμα του δέρματός τους για δείγματα ίκτερου. Υπήρξαν συναντήσεις και εξετάσεις και υποχρεώσεις. Η υγεία τους βρισκόταν στο κέντρο της προσοχής. Όσον αφορά το σύστημα υγείας, θα έλεγα ότι έλαβαν αρκετή φροντίδα. Και μετά ήμουν εγώ. Πρώτη φορά μαμά, χωρίς την παραμικρή ιδέα. Πρησμένη, ματωμένη και με ράμματα. Με έστειλαν σπίτι με μερικά παυσίπονα. Με πέταξαν στη μητρότητα ελπίζοντας ότι το ένστικτο θα αναλάβει"

Η Lawton συνεχίζει λέγοντας: 

"Κανένας δεν έλεγξε τα ράμματά μου, την επούλωσή μου, ή την ψυχική μου υγεία, τουλάχιστον τις πρώτες οκτώ εβδομάδες". Ακόμα και μετά τα πρώτα checkup, η Lawton ένιωθε ότι όλα όσα λάμβανε ήταν απλώς ένα χτύπημα στην πλάτη. Αργότερα επεσήμανε ότι όταν οι γιατροί της αφαίρεσαν έναν όγκο, την επανεξέτασαν σε δύο εβδομάδες. Ως νέα μητέρα όμως, δεν είχε τέτοια τύχη. Να σημειώσουμε εδώ ότι η Lawton έλαβε ιατρική φροντίδα και περίθαλψη στον Καναδά.

"Ο κόσμος ξεχνάει τις μαμάδες. Χανόμαστε στις χαραμάδες. Γινόμαστε θόρυβος στο περιβάλλον. Και μέσα σε αυτό μαθαίνουμε τον ρόλο μας στην οικογένεια, να ερχόμαστε τελευταίες. Δεν είμαστε μήτρες. Δεν είμαστε απλώς το σωσίβιο σκοινί για μια νέα και πολύτιμη ψυχή. Είμαστε μαμάδες. Και χρειαζόμαστε κι εμείς κάποιον να μας φροντίσει."

Διαβάστε επίσης: To ηχηρό μήνυμα μιας νέας μαμάς για το θηλασμό που έγινε viral