UPDATE #NOW

#HumanRightsDay: Όσα χρειάζεται να ξέρουμε για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


The Jennettes

10 Δεκεμβρίου 2018

rawpixel-678092-unsplash1.jpg

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί 70 χρονια από τη Διακύρηξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία υιοθέτησαν τα Ηνωμένα Έθνη στις 10 Δεκεμβρίου του 1948.

Τι είναι όμως τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Είναι οι αξίες που κάνουν την κοινωνία δίκαιη και ίση. Προστατεύουν τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους που χρειάζονται φροντίδα, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας, τις θρησκευτικές ομάδες, τους δασκάλους, τους στρατιώτες και τους φυλακισμένους. Προστατεύουν εσάς κι εμάς, προστατεύουν τους πάντες.

Τα ανθρώπινα δικαιώματά μας ορίζονται από το νόμο. Αυτό σημαίνει ότι αν προσβληθούν, μπορούμε να κάνουμε κάτι. Όμως δεν αγαπάνε όλοι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να τα περιορίσουν, ή ακόμα και να τα εξαφανίσουν. Οπότε είναι σημαντικό να εκπαιδευτούμε.

Οι κοινωνίες μπορεί να διοικούνται από ανθρώπους άδικους και σκληρούς. Οι βασιλιάδες έδιναν δικαιώματα μόνο σε όσους ήθελαν. Για εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι πάλευαν για την ισότητα, και με κάθε δύσκολα κερδισμένο δικαίωμα εμφανιζόντουσαν νόμοι που έκαναν τη ζωή μας καλύτερη.

Στον 20ό αιώνα όμως, βίαιοι δικτάτορες ανέβηκαν στην εξουσία, και διοίκησαν με το φόβο, όπως οι βασιλιάδες στο παρελθόν. Θυμάστε εκείνα τα δύσκολα κερδισμένα δικαιώματα; Έπαψαν σχεδόν να υπάρχουν. Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι δημοκρατίες μαζεύτηκαν και είπαν "ποτέ ξανά". Συνέταξαν ένα κείμενο με ολα τα δικαιώματα που χρειαζόμαστε οι άνθρωποι για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

H Ευρωπαϊκή Συνθήκη αναφέρεται σε δικαιώματα, όχι σε κανόνες. Μερικά από αυτά είναι το δικαίωμα στη ζωή, στην ατομική ελευθερία, στην ελευθερία σκέψης, λόγου, κι έκφρασης. Στην πορεία, πολλές χώρες θέσπισαν νόμους για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα οποία αν προσβληθούν, μπορούμε να προσφύγουμε στο δικαστήριο για να τα υπερασπιστούμε. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία πρέπει να σέβονται τους ασθενείς τους, οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να αναγκαστούν να αποκαλύψουν τις πηγές τους, οι gay δικαιούνται ίση μεταχείριση, οι στρατιώτες εξοπλισμό, και η αστυνομία δεν μπορεί να κρατάει το DNA μας για πάντα αν είμαστε αθώοι.

Πρέπει να έχουμε δίκαιη μεταχείριση στη δουλειά, στο σπίτι, στο σχολείο, παντού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη σημασία και την αξία των ανθρώπινων δικαιωμάτων μας και να τα προστατεύουμε, τόσο για τους εαυτούς όσο και για τις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες θα είναι οι πρώτες που θα υποφέρουν, αν αυτά τεθούν σε κίνδυνο.

Δείτε επίσης: Μίλα: Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ταμπού #vawg