UPDATE #NOW

Γιατί δεν υπάρχει άλλο μέρος σαν το σπίτι μας στις γιορτές


30 Δεκεμβρίου 2018

nathan-anderson-472393-unsplash.jpg

Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί ότι τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι κομμάτι των Χριστουγέννων; Πάρτε για παράδειγμα το «Rockin ‘Around the Christmas Tree», που δεν έχει πάψει να ακούγεται ανελλιπώς από το 1958 όταν το ηχογράφησε η Μπρέντα Λι, η αμερικανίδα εκπρόσωπος της Country, του Rock and Roll και του Rockabilly, σε ηλικία μόλις δεκατριών ετών. Το 1990, μάλιστα, το τραγούδι ακούστηκε στην ταινία «Μόνος στο σπίτι» -στη σκηνή που ο Κέβιν Μακάλιστερ – Μακόλεϊ Κάλκιν παριστάνει ότι στο σπίτι του γίνεται χριστουγεννιάτικο πάρτι προσπαθώντας να διώξει τους διαρρήκτες- οπότε αυτόματα μπήκε και στην χριστουγεννιάτικη playlist των νεότερων.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα πιο παλιά πλην όμως διαρκής επιτυχία: Το «I Saw Mommy Kissing Santa Claus» ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1952 από τον Τζίμι Μπόιντ που κατά σύμπτωση ήταν επίσης δεκατριών ετών εκείνη τη χρονιά. Για ευνόητους λόγους, το τραγούδι καταδικάστηκε από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, πράγμα που όμως δεν το εμπόδισε να γίνει τεράστια επιτυχία, τόσο που στη συνέχεια ηχογραφήθηκε από μεγάλους καλλιτέχνες όπως οι Jackson Five, η Μαράια Κάρεϊ αλλά και η υπέροχη Εϊμι Γουαϊνχάουζ.

«Κάλαντα των Χριστουγέννων» (1872), του Νικηφόρου Λύτρα, ιδιωτική συλλογή (photo: wikipedia.org)

Όμως εκτός από αυτά τα εορταστικά χιτάκια, η playlist των Χριστουγέννων περιλαμβάνει και κάποια μελαγχολικά κομμάτια, που οι στίχοι τους αγγίζουν πιο βαθιά συναισθήματα. Ακούστε προσεκτικά, για παράδειγμα, το «White Christmas» και το «I’ll Be Home For Christmas» -δύο χριστουγεννιάτικα τραγούδια, που γνώρισαν τεράστια επιτυχία, το πρώτο μάλιστα θεωρείται η κορυφαία εμπορική επιτυχία όλων των εποχών-, και θα διακρίνετε μια βαθιά λαχτάρα για το σπίτι, αλλά και τη θλίψη που νιώθει κάποιος όταν αναγκάζεται να περάσει τα Χριστούγεννα κάπου αλλού.

Αφαιρέστε, λοιπόν, το χριστουγεννιάτικο λούστρο, τη λάμψη των τηλεοπτικών αφιερωμάτων, τα φώτα, τα δώρα και τις μουσικές, και θα δείτε ότι αυτό που μένει στην ουσία είναι η οικογενειακή θαλπωρή. Το σπίτι μας είναι η «καρδιά» που χτυπάει ρυθμικά την περίοδο των Χριστουγέννων αποκαλύπτοντας την αρχέγονη ανάγκη μας να έχουμε ουσιαστική σχέση με ένα μέρος που ξεπερνά τα όρια μεταξύ του εαυτού και του φυσικού κόσμου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Protagon