Charlie Hebdo: 4 χρόνια μετά την επίθεση, το εξώφυλλο του περιοδικού έχει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα
The Jennettes
7 Ιανουαρίου 2019
Σήμερα κλείνουν 4 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo, που οδήγησε στο θάνατο 12 ανθρώπων, και η εβδομαδιαία έκδοση δηλώνει ότι η μισαλλοδοξία και ο εξτρεμισμός έχουν γίνει μόνο χειρότερα.
Four years ago on January 7, jihadists attacked Charlie Hebdo satirical magazine, killing 12 people. #AFP #JeSuisCharlie pic.twitter.com/VuKNWrxARK
— AFP Photo (@AFPphoto) 7 Ιανουαρίου 2019
Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στα γραφεία του περιοδικού στις 7 Ιανουαρίου του 2015, δύο ένοπλοι εισέβαλαν στο χώρο και άρχισαν να πυροβολούν. Οι αδερφοί Chérif και Saïd Kouachi σκότωσαν 11 δημοσιογράφους εντός του κτιρίου και έναν αστυνομικό κατά την έξοδό τους, Ακολούθησε ένα τριήμερο ανθρωποκυνηγητό, μέχρι που τα αδέρφια Kouachi εντοπίστηκαν σε ένα μαγαζί εκτυπώσεων του Παρισιού, όπου στριμώχθηκαν και πυροβολήθηκαν από αστυνομικούς.
Η αστυνομία ανακάλυψε αργότερα, ότι τα αδέρφια στόχευσαν το περιοδικό λόγω ενός σατιρικού σκίτσου με τον προφήτη Μωάμεθ. Το συγκεκριμένο περιοδικό φημίζεται για το ακραίο του σατιρικό ύφος και χιούμορ, καθώς και για το γεγονός ότι δεν έχει προτιμήσεις: τους κοροϊδεύει όλους ισότιμα. Για παράδειγμα, πολύ πρόσφατα το περιοδικό στόχευσε και το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, και τον στόχο τους, τον πρόεδρο Macron.
Όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε μεγάλο πένθος και ακόμα μεγαλύτερη αναταραχή. Μια πορεία με 1.5 εκατομμύριο ανθρώπους έγινε στο Παρίσι, και το hashtag #JeSuisCharlie άρχισε να κάνει το γύρο του διαδικτύου. Δικαίως, υπήρξαν πολλοί που είδαν σε αυτό μια επίθεση στην ελευθερία του λόγου, και μια προειδοποίηση για τη μισαλλοδοξία και τον εξτρεμισμό.
En #kiosque :
?️Numéro spécial : Le retour des #obscurantistes.
✍️"Vous êtes encore là ?" la question de #RISS 4 ans après les attentats.
➡️ https://t.co/5SPrx5Rgmh pic.twitter.com/Xf5daGE6JK— Charlie Hebdo (@Charlie_Hebdo_) 5 Ιανουαρίου 2019
Φέτος, το Charlie Hebdo κυκλοφόρησε ένα επετειακό τεύχος, του οποίου το εξώφυλλο απεικονίζει έναν καθολικό ιερέα κι έναν μουσουλμάνο ιμάμη να σβήνουν μαζί τη φλόγα ενός κεριού, του κεριού της λογικής. Ο τίτλος του τεύχους αναφέρεται στην επιστροφή του "αντιδιαφωτισμού", ενώ σε ένα σημείο του εξωφύλλου υπάρχει και η φράση "όλα έχουν συγχωρεθεί".
Σε μια συνέντευξή του στο AFP, ο αρχισυντάκτης του Charlie Hebdo και καλλιτέχνης πίσω από το σημερινό εξώφυλλο, Riss, δήλωσε ότι η ανεκτικότητα της κοινής γνώμης έχει μόνο μειωθεί σε αυτά τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την επίθεση. Δεν έχει ξεχαστεί μόνο το γεγονός, αλλά και η κοινωνική του σημασία. Τώρα, δεν είναι μόνο οι εξτρεμιστές που προάγουν την εχθρότητα, αλλά και οι διανοούμενοι.
14 άνθρωποι κατηγορούνται ως συνεργοί των αδερφών Kouachi, ενώ οι δίκες αναμένονται να ξεκινήσουν το 2020. Το περιοδικό πλέον ξοδέυει πάνω από ένα εκατομμύριο ετησίως στην προστασία του, ενώ πλέον αποφεύγει τη σάτιρα προς το Ισλάμ. Η δημοσιογράφος Zineb El Rhazoui, πρώην δημοσιογράφος του Charlie Hebdo, με έντονα αντι-ισλαμιστικές θέσεις, συνεχίζει να δέχεται απειλές για τη ζωή της.
#ToujoursCharlie #JeSuisCharlie pic.twitter.com/Nr3EghA2Su
— TEAM MACRON (@TeamMacronPR) 7 Ιανουαρίου 2019