UPDATE #NOW

Γιατί το "The Favourite" γράφει ιστορία στην εποχή του #MeToo


Χριστίνα Γουδρούπη

23 Ιανουαρίου 2019

the-favourite-750x.jpg

Το "The Favourite" του Γιώργου Λάνθιμου διαπρέπει ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας πολλές ταινίες εποχής που έχουν κυκλοφορήσει τον τελευταίο καιρό. Μέχρι τώρα, οι ταινίες εποχής ήταν υπερβολικά ακριβές παραγωγές γεμάτες μάχες και σπουδαίους ηγέτες που έχουν στόχο να σώσουν το λαό τους.

Φέτος, εκτός από το "The Favourite", υπάρχει άλλη μια ταινία εποχής με γυναίκες σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το "Mary Queen Of Scots" ακολουθεί την ιστορία μιας περισσότερο γνωστής ηγεμόνισσας σε σχέση με το The Favourite. Και στις δύο ταινίες όμως η οπτική αλλάζει και γίνεται γυναικεία.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Favourite: Nominee for @theacademy Best Picture. ➖ #oscars #oscars2019 #movies #academy #thefavourite #picture #bestpicture

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη lagrinta.gaming (@lagrinta_gaming) στις

Ο Γιώργος Λάνθιμος υποστηρίζει αυτή τη θεωρία, επισημαίνοντας ότι του πήρε 9 χρόνια να αναπτύξει την ταινία, μέχρι που συγχρονίστηκε με την εποχή που έγινε εφικτή η χρηματοδότηση ταινιών με γυναικείους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες. Το κίνημα #MeToo υπήρξε καταλυτικό σε αυτήν την προσπάθεια. "Το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι πρόκειται για μια ιστορία τριών γυναικών και ήταν κάτι που σπανίως έβλεπε κανείς στη μεγάλη οθόνη: μια αληθινή ιστορία γυναικών που ήταν σε θέση να επηρεάσουν τις ζωές των ανθρώπων", λέει ο ίδιος στο BBC Culture.

Παρόλο που το "Mary Queen Of Scots" παρουσιάζει τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι δύο βασίλισσες σε σχέση με τους άντρες ομοίους τους, δεν έχει πλησιάσει καν κοντά στον αντίκτυπο που έχει το "The Favourite". Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή το "The Favourite" έχει μια περισσότερο ανάλαφρη οπτική γωνία, ενδεδυμένη με παραλογισμό και μαύρο χιούμορ, κι αφετέρου επειδή είναι ίσως η πρώτη οσκαρικού επιπέδου ταινία που και οι τρεις βασικοί ρόλοι είναι γυναικείοι.

Εξάλλου, ο στόχος των συντελεστών είναι συνειδητά η εξερεύνηση των γυναικείων χαρακτήρων και όχι η πλήρης αποτύπωση της ιστορίας. Όπως εξηγεί και ο ίδιος ο Λάνθιμος, ο πρωταρχικός στόχος κάθε ταινίας εποχής είναι να βάλει την πλοκή πάνω από την ιστορική ακρίβεια.

"Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι σύγχρονο, σε περιβάλλον εποχής. Χρησιμοποιήσαμε σύγχρονα υφάσματα και σύγχρονη γλώσσα. Και έχουμε ένα πολύ επίκαιρο μήνυμα - ότι οι άνθρωποι στην εξουσία, ανεξαρτήτως φύλου, είναι σε θέση να αλλάξουν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων γύρω τους, απλώς επειδή πήραν μια απόφαση ή ξύπνησαν με μια συγκεκριμένη διάθεση", λέει.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια ταινία με ερωτικές σκηνές μεταξύ γυναικών, πράγμα που την εντάσσει στις LGTB friendly ταινίες των φετινών Oscars. Είτε θριαμβεύσει στην 91η απονομή των βραβείων της Ακαδημίας, είτε όχι, το "The Favourite" έχει επηρεάσει για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τις γυναίκες στις ταινίες, και ειδικά σε ρόλους εποχής.

Δείτε ακόμη: Η Emma Stone αποκαλύπτει αστεία απρόοπτα από τα γυρίσματα του «The Favourite»