Οι εγκέφαλός μας δεν είναι μια τέλεια μηχανή με ομαλή λειτουργία, ούτε ανταποκρινόμαστε στα γεγονότα της ημέρας πάντα με την ίδια συνέπεια. Διαισθητικά, ίσως γνωρίζετε ότι μετά το φαγητό η συγκέντρωσή σας κάνει βουτιά. Η αποδοτικότητά μας όμως παρουσιάζει πολύ περισσότερες διακυμάνσεις από την κάμψη μετά το μεσημεριανό γεύμα.
Πώς μπορούμε να παρατηρήσουμε τα σημάδια που δείχνουν ότι ο εγκέφαλός μας αλλάζει την ώρα που δουλεύουμε; Αν γνωρίζαμε πότε είναι καλύτερες οι επιδόσεις μας, θα προγραμματίζαμε διαφορετικά την ημέρα μας; Και τελικά δίνοντας προσοχή στις νευρολογικές διαφορές, θα μπορούσαμε άραγε να αξιοποιήσουμε τον εγκέφαλό μας για να εργαζόμαστε καλύτερα;
Αφήστε τις αγχωτικές δουλειές για το πρωί
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι, αν δεν είστε από τη φύση σας πρωινός τύπος, καλό θα ήταν να μην προσπαθήσετε να γίνετε με το ζόρι. Παρά τα όσα υποστηρίζουν διάσημοι επιχειρηματίες και σελέμπριτι από τον χώρο του fitness, η αλλαγή του μοντέλου του ύπνου δεν έχει κατ’ ανάγκη ως αποτέλεσμα τις καλύτερες επιδόσεις αν δεν είναι μέρος του φυσικού σας ρυθμού.
Ωστόσο, το πρωί εξακολουθεί να είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ημέρας. Μια έρευνα ανάμεσα σε ιάπωνες εργαζόμενους διαπίστωσε ότι το πρωί ανταποκρινόμαστε καλύτερα σε αγχωτικά γεγονότα. Οι εργαζόμενοι υποβλήθηκαν σε μια δοκιμασία στρες δύο ώρες ή 10 ώρες μετά το ξύπνημα, έχοντας να αντιμετωπίσουν την εκτέλεση ενός αγχωτικού καθήκοντος είτε στην αρχή της εργάσιμης ημέρας είτε στο τέλος πριν φύγουν από το γραφείο.