UPDATE #NOW

Σήμερα θα δούμε τη μεγαλύτερη πανσέληνο του 2019


The Jennettes

19 Φεβρουαρίου 2019

neven-krcmarek-175845-unsplash.jpg

Στις 17:53 ώρα Ελλάδας θα ανατείλει σήμερα το δεύτερο supermoon της χρονιάς. Μετά την κόκκινη πανσέληνο της 21ης Ιανουαρίου, άλλο ένα εντυπωσιακό θέαμα θα υπάρξει στον Αθηναϊκό ουρανό. Πρόκειται για την προτελευταία υπερπανσέληνο της χρονιάς, αφού θα υπάρξει άλλη μια μόνο - στις 21 Μαρτίου.

Η υπερπανσέληνος (supermoon) συμβαίνει όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως. Αυτό συμβαίνει επειδή η τροχιά της Σελήνης δεν είναι εντελώς στρογγυλή, και άρα δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Η συγκεκριμένη πανσέληνος θα ονομάζεται επίσης Snow Moon (Πανσέληνος του Χιονιού), όνομα που έχει δοθεί στην Πανσέληνο Φεβρουαρίου, επειδή συνήθως συμπίπτει με χιονοπτώσεις για το Βόρειο Ημισφαίριο. Ο όρος υπερπανσέληνος δε θεωρείται επιστημονικός, και μάλλον έχει προέλθει από την αστρολογία.

Δείτε ακόμη: To λουλούδι τατουάζ που σας ταιριάζει σύμφωνα με το μήνα που έχετε γεννηθεί