UPDATE #NOW

Οι editors του #jennygr θυμούνται την πρώτη τους Barbie


The Jennettes

29 Μαρτίου 2019

pr-lineup_final.png

Λίγες είναι οι γυναίκες που δεν έχουν παίξει ποτέ στη ζωή τους με Barbie (είτε δική τους, είτε κάποιας φίλης, είτε ακόμα και της κόρης τους), κι ακόμα λιγότερες είναι εκείνες που δεν έχουν ονειρευτεί ποτέ μια δική τους κούκλα. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε η πρώτη Barbie, το 1959, έγινε πρότυπο και πηγή έμπνευσης για κάθε κορίτσι στον πλανήτη. Aπό τότε, η Barbie έχει βρεθεί σε 200 διαφορετικές καριέρες, έχει θέσει 6 υποψηφιότητες για πρόεδρος, κι έχει πατήσει στο φεγγάρι.

Mε όσες Barbie κι αν έχουμε παίξει όμως, πάντα θα υπάρχει μια η οποία έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Η κάθε μια από εμάς θυμάται τη δική της αγαπημένη Barbie, είτε είναι η πρώτη που απέκτησε, είτε εκείνη που με τον δικό της τρόπο την ενέπνευσε.

Η πιο stylish Barbie: Marilyn Monroe

Η πρώτη μου Barbie είχε πολύ μεγάλη συναισθηματική αξία για μένα καθώς ήταν η πρώτη μου επαφή με το κόσμο της μόδας και τα ρούχα γενικότερα. Αυτό που θυμάμαι έντονα είναι ότι συνήθιζα να της αλλάζω ρούχα, να τα μεταποιώ και να φτιάχνω τις δικές μου exclusive συλλογές που μόνο η κούκλα μου θα φορούσε. Φυσικά πάντα ήθελα να έχω τις καινούργιες Barbie με τα καινούργια τους ρούχα όπως τη Barbie αεροσυνοδό, τη Barbie γιατρό και όλες τις Barbie με διαφορετικές εμφανίσεις για να τις βάζω να κάνουν fashion show. H αγαπημένη μου όμως Barbie είναι η Barbie Marilyn Monroe που είναι συλλεκτική και μου την έχει κάνει δώρο η νονά μου και μάλιστα θυμάμαι ότι δεν ήθελα να τη βγάλω από το κουτί της αλλά ταυτόχρονα ανυπομονούσα να παίξω τόσο πολύ μαζί της! Το στιλ αυτής της Barbie είναι έμπνευση για μένα ακόμη και σήμερα – θυμάμαι το κόκκινο σατέν φόρεμα με ένα κόψιμο στο πόδι, το χαρακτηριστικό hair look της Marilyn Monroe και την ελιά. Είναι η Barbie που έχω κρατήσει ως σήμερα γιατί μου φέρνει μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια και τη πρώτη μου επαφή με τη μόδα και το στιλ. – Αφροδίτη Σακκά

Μια Barbie διαφορετική από όλες τις άλλες

Όταν μετά από μια δεκαετία παιχνιδιού με Barbie, αποφάσισα να μαζέψω τις κούκλες μου και να τις χαρίσω σε μικρές ξαδέρφες και οικογενειακές φίλες, υπήρξε μόνο μια κούκλα που αρνήθηκα να χαρίσω: Η Ταϊλανδέζα Barbie. Η συγκεκριμένη κούκλα δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η πιο αγαπημένη μου. Ήταν όμως, ίσως η σημαντικότερη. Την κούκλα αυτή μου την έκαναν δώρο, και το πρώτο μου σχόλιο ήταν ότι "δεν είναι όμορφη". Τα ρούχα της δεν ήταν έμοιαζαν με αυτά που φορούσαν όλες οι κούκλες, το πρόσωπό της δεν έμοιαζε με το πρόσωπο που είχα συνηθίσει να βλέπω, και όταν προσπάθησα να της φορέσω άλλα ρούχα, δεν της έκαναν. Σιγά σιγά όμως, άρχισα να αγαπάω αυτήν την κούκλα με τα γυαλιστερά μαύρα μαλλιά, τα αμυγδαλωτά μάτια και τα εντυπωσιακά ρούχα, που δεν είχε καμία άλλη Barbie μου. Άρχισα να την αγαπάω για τη μοναδικότητά της. Χάρη στην Ταϊλανδέζα Barbie, έμαθα αρκετά νωρίς ότι η ομορφιά μιας γυναίκας δε βρίσκεται μόνο σε ένα χρώμα δέρματος, σε ένα σωματότυπο ή σε ένα στιλ ντυσίματος, αλλά σε ο,τι κάνει την κάθε μια μοναδική. - Χριστίνα Γουδρούπη

H Barbie δασκάλα

Σαν παιδί θυμάμαι πάντα να ζητούσα από τους γονείς και τη νονά μου ως δώρο μια Barbie – ειδικά όταν έβλεπα αυτές τις τέλειες διαφημίσεις απλά ήθελα να μπω μέσα στη τηλεόραση και να ζήσω στο φανταστικό ροζ κόσμο της Barbie! Καμία από τις φίλες μου δε μπορούσε να αντισταθεί στις περιπέτειες της Barbie και καθημερινά μαζευόμασταν στη γειτονιά για να παίξουμε – σκαρώναμε τις πιο υπέροχες ιστορίες και δε θέλαμε να σταματήσουμε το παιχνίδι. Μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές των παιδικών μου χρόνων είναι όταν πήρα δώρο για τα γενέθλιά μου από τους γονείς μου, τη Barbie δασκάλα (ακόμη και τώρα έχω ένα τεράστιο χαμόγελο με αυτή τη γλυκιά ανάμνηση) – ήταν τέτοια η χαρά μου που ήταν η στιγμή που είπα θέλω να γίνω και εγώ δασκάλα και μάλιστα θυμάμαι ότι άρχισα να διαβάζω περισσότερο για το σχολείο ( ελπίζω η μαμά μου να μην την επέλεξε για αυτό). Δασκάλα μπορεί να μην έγινα αλλά έχω σήμερα αυτή τη κούκλα στο δωμάτιό μου για να μου θυμίζει τις στιγμές ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς που είχα σαν παιδί.- Eλένη Τσούτση

Η Hawaiian Fun Barbie

Κάθε φορά που αναπολώ τα παιδικά μου χρόνια, το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η αγαπημένη μου Barbie. Ξανθιά ή καστανή, αδύνατη ή με καμπύλες, πριγκίπισσα ή πρόεδρος των ΗΠΑ, παραμένει η αγαπημένη κούκλα όλων των κοριτσιών. Η αλήθεια είναι πως όταν ήμουν μικρή είχα πολλές κούκλες Barbie, αφού μου αρέσανε όλες. Μια όμως μια ξεχωρίζω την οποία θυμάμαι μέχρι και σήμερα. Και δεν ήταν άλλη από την Hawaiian Fun Barbie. Ντυμένη με πολύχρωμο μαγιό να μου θυμίζει ότι η αγαπημένη μου εποχή ήταν και θα είναι πάντα το καλοκαίρι.

Η Barbie είναι είναι η κούκλα που αγαπήθηκε όσο καμία από εκατομμύρια κορίτσια σε όλον κόσμο. Δεν λείπει από κανένα κοριτσίστικο δωμάτιο κι αν όλα αυτά τα χρόνια κυκλοφόρησαν πολλές ανταγωνίστριές της εκείνη αποδείχτηκε σκληρό καρύδι...γι αυτό και την αγαπώ άλλωστε!- Τζουλιάννα Καρνέζη

Πλέον, 60 χρόνια μετά την κυκλοφορία της, η Barbie παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ, ενθαρρύνοντας τα κορίτσια να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να εκφραστούν. Όταν ένα κορίτσι βλέπει την αγαπημένη του κούκλα σε επαγγέλματα που οι γυναίκες είναι συνήθως λιγότερες, όπως Επιστήμονας ή Μηχανικός Ρομποτικής, είναι πολύ πιο εύκολο να φανταστεί τον εαυτό του σε αυτή τη θέση.

Επιπλέον, από το 2015 η Barbie τιμάει γυναίκες από διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς που έχουν ξεπεράσει τα κατεστημένα, για το ρόλο τους ως πρότυπα κοριτσιών ανά τον κόσμο. Περισσότερες από 20 γυναίκες, από διαφορετικές ηπείρους και χώρες, από 19 έως και 85 ετών που μιλούν σε 14 γλώσσες - ανάμεσά τους και η Ελληνίδα βιοεπιστήμονας Ελένη Αντωνιάδου - έχουν γίνει μοναδικές κούκλες.

Με αυτόν τον τρόπο, η Barbie αναγνωρίζει τη γυναικεία δύναμη, εμπνέει μέσα από το παιχνίδι, και προτρέπει τα κορίτσια να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, λέγοντας στο κάθε ένα από αυτά: «Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι».