5 all time classic προτάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Τρίτη, 02 Απριλίου 2019
oie_20133817nqtbmzzc.jpg

Από το 1966, κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ανήμερα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, όλος ο πλανήτης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Απώτερος στόχος της ημέρας αυτής είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Από τα δεκάδες «διαμαντάκια» της ελληνικής και ξένης παιδικής λογοτεχνίας, επιλέγουμε 5 αγαπημένες και κλασικές μυθιστορίες που αφηγούνται αλήθειες και αξίες της ζωής, διδάσκοντας τους μικρούς και καθηλώνοντας τους μεγάλους αναγνώστες

Ο Μικρός Πρίγκιπας – Αντουάν ντε Σεν-Εξιπερί
Το αριστούργμα του Αντουάν ντε Σεν-Εξιπερί συνεχίζει να μαγεύει, να συγκινεί και να καθηλώνει μικρούς και μεγάλους. Το διαχρονικό παραμύθι που δεν λείπει από καμία βιβλιοθήκη κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες του κόσμου και είναι εικονογραφημένο με τις ακουαρέλες του ίδιου του συγγραφέα. Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένας ύμνος στη ζωή, τη φύση, την αγάπη, τη φιλία. Ένα αντίδοτο για τη ματαιδοξία, την πλεονεξία, τα πλούτη και την πειθαρχία της σύγχρονης ζωής με κύριο δίδαγμά του το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε εκείνους που αγαπούμε ή μας αγαπούν, όπως και ο Στρατής Τσίρκας. 

Ένα πιλότος που, κουρασμένος πια από τη σχέση του με τους ανθρώπους, ζει αποτραβηγμένος από αυτούς, σε μια από τις πτήσεις του αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο της Σαχάρας, γιατί το αεροπλάνο του παθαίνει βλάβη. Βρίσκεται στη μέση του πουθενά, με προμήθειες νερού ίσα ίσα για οκτώ μέρες. Εκεί συναντάει τον μικρό πρίγκιπα, ένα χρυσαφένιο παιδί, φερμένο από έναν άγνωστο πλανήτη, μεγάλο όσο ένα σπίτι. Ο μικρός πρίγκιπας ταξιδεύει εδώ και ένα χρόνο, επισκέπτεται καινούργιους πλανήτες, θέλει να δει και να μάθει. Είναι όμορφος κι ευαίσθητος, αμείλικτος και διάφανος, περίεργος κι απρόβλεπτος όπως μονάχα τα παιδιά μπορούν να είναι.

Το Καπλάνι της Βιτρίνας – Άλκη Ζέη
Το «Καπλάνι της Βιτρίνας» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη. Σχεδόν αυτοβιογραφικό, η συγγραφέας έχει εμπνευστεί το βιβλίο -που έγραψε το 1963- από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και αποτελεί ένα έργο-σταθμό στην ελληνική λογοτεχνία. Το βραβευμένο βιβλίο της Άλκης Ζέη έχει μεταφραστεί σε 23 γλώσσες και εξακολουθεί να γοητεύει αναγνώστες κάθε ηλικίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ; είναι η συνθηματική ερώτηση που ανταλλάσσουν μεταξύ τους η Μέλια και η Μυρτώ λίγο πριν κοιμηθούν. Δυο μικρές αδερφές που ζουν σε ένα νησί του Αιγαίου το 1936 ακούνε τον παππού τους να τους μιλάει ώρες ατέλειωτες για τους «αρχαίους» του, ανυπομονούν να ανταμώσουν με τους φίλους και τις φίλες τους από τα τσαρδάκια σαν έρχεται το καλοκαίρι, μα πάνω από όλα τρελαίνονται με τις μαγικές ιστορίες του καπλανιού που τους διηγείται ο ξάδερφός τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα. Το καπλάνι –όπως το λένε στο νησί–, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του. Τι συμβαίνει μια ζεστή μέρα του Αυγούστου που αναστατώνει τη ζωή των κοριτσιών και των δικών τους; Ποιος θέλει να βλάψει το καπλάνι;

Διαβάστε τη συνέχεια στο Reader