UPDATE #NOW

Υδροχοϊδες: Δεύτερη ανοιξιάτικη βροχή από πεφταστέρια απόψε στον ουρανό


The Jennettes

6 Μαΐου 2019

sky.jpg

Η δεύτερη ανοιξιάτικη βροχή από «πεφταστέρια» είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ 6 Μάϊου 2019 μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης. Επειδή έχει προηγηθεί Νέα Σελήνη (στις 4 Μαΐου), ο νυχτερινός ουρανός θα είναι πολύ σκοτεινός, πράγμα που θα διευκολύνει τις παρατηρήσεις εάν και εφόσον δεν θα υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Antoine & Dalia Grelin (@galactic.hunter) on

Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται έως 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, κυρίως λίγο πριν την αυγή, ενώ στο νότιο ημισφαίριο ο αριθμός τους φθάνει έως τα 60 μετέωρα την ώρα, με ταχύτητα 67 χλμ. το δευτερόλεπτο. Η ονομασία της «βροχής» οφείλεται στο ότι οι διάττοντες φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ? Fotograf / Фотограф в ?? (@konstantinbrilliant) on

Αυτά τα «πεφταστέρια» παρατηρούνται δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό, όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Έχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο κομήτης «Χάλεϊ», γνωστός από πολύ παλιά, πλησίασε στη Γη.

Απολαύστε τον σημερινό ουρανό γεμάτο που θα γεμίσει με πεφταστέρια!