UPDATE #NOW

Το πρώτο ασθενοφόρο ψυχικής υγείας βρίσκεται στη Σουηδία


The Jennettes

24 Μαΐου 2019

stockholm-mental-health-ambulance-263-body-image-1478260478-1000x670.jpg

Η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα που εισάγει ένα ασθενοφόρο ψυχικής υγείας. Πάνω από 1.500 αυτοκτονίες και 15.000 απόπειρες αυτοκτονίας καταγράφονται ετησίως στη Σουηδία. Για αυτόν το λόγο, η υπηρεσίες υγείας της Στοκχόλμης εισήγαγαν το PAM (Psychiatric Emergency Response Team). Πρόκειται για ένα ασθενοφόρο, αφιερωμένο αποκλειστικά στην φροντίδα της ψυχικής υγείας. Είναι το πρώτο του είδους του σε παγκόσμιο επίπεδο, και είναι ουσιαστικά ένα δωμάτιο θεραπείας άμεσης απόκρισης, το οποίο μπορεί να κινηθεί με έως και 112 χλμ την ώρα.

Καθώς κινείται γύρω από την πόλη, το PAM μοιάζει με ένα συνηθισμένο ασθενοφόρο. Στο εσωτερικό του όμως, τα φορεία και τα έντονα φώτα έχουν αντικατασταθεί από άνετα καθίσματα και ζεστό φωτισμό. Η ομάδα που ανταποκρίνεται στις κλήσεις περιλαμβάνει δύο νοσοκόμες ψυχικής υγείας κι έναν διασώστη. Στη Σουηδία, οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης ήταν παραδοσιακά στη δικαιοδοσία της αστυνομίας. Με τη συγκεκριμένη κίνηση όμως, η ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται ανέβηκε κατακόρυφα, καθώς πλέον είναι διαθέσιμοι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες. Παραλλήλως, το στίγμα των ασθενών με ψυχιατρικά προβλήματα μειώνεται πολύ.

Στη Στοκχόλμη, το Pam απαντάει σε πάνω από 130 κλήσεις τον μήνα, εκ των οποίων οι περισσότερες σχετίζονται με κινδύνους αυτοκτονιών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.