UPDATE #NOW

Διαψεύθηκε η έκτακτη ανακοίνωση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ανατολική Αττική


The Jennettes

11 Ιουλίου 2019

tomasz-sroka-a4ajvlfu-ug-unsplash.jpg

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ανατολική Αττική, και επομένως δεν υπήρξε και καμία προειδοποίηση εκ μέρους της Γ.Γ.Π.Π.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασίας διέψευσε την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής και ζήτησε από τους πολίτες να ενημερώνονται από τις επίσημες ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Προστασίας και της ΕΜΥ, ώστε να έχουν έγκυρη ενημέρωση. Αφορμή για αυτήν την αναταραχή υπήρξε ένα tweet της Περιφέρειας Αττικής που ενημέρωνε τους πολίτες για έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους) στην Αν. Αττική και ιδιαίτερα στη περιοχή του Δήμου Ωρωπού (Δήλεσι, Κάλαμος). 

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι κάνουμε σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, και πώς μπορούμε να προστατευθούμε.

Tι κάνουμε όταν το οδικό δίκτυο διασταυρώνεται με υδατορέματα - χειμάρρους;

Τα σημεία στα οποία το οδικό δίκτυο διασταυρώνεται με υδατορέματα - χειμάρρους, χωρίς γέφυρα ορισμένες φορές για τη διευκόλυνση της τοπικής κυκλοφορίας έχει εφαρμοστεί πρόχειρη κατασκευαστική λύση (τσιμεντόστρωση). Οι διαβάσεις αυτές είναι γνωστές και ως Ιρλανδικές διαβάσεις. Στις Ιρλανδικές διαβάσεις ο κίνδυνος παράσυρσης διερχόμενων οχημάτων και πεζών είναι αυξημένος όταν αυτές κατακλύζονται από νερά.

Η διάβαση υδατορεμάτων - χειμάρρων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά όταν στην ευρύτερη περιοχή τους αναμένονται ή εκδηλώνονται έντονες βροχοπτώσεις, μπόρες και καταιγίδες. 

Για το λόγο αυτό προσέχουμε τις διασταυρώσεις με χειμάρρους και υδατορέματα. Δεν διασχίζουμε χειμάρρους και υδατορέματα στις περιπτώσεις αυτές πεζή ή με αυτοκίνητο. Υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούμε από το ορμητικό νερό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

  • Δεκαπέντε εκατοστά (15εκ)  ορμητικού νερού μπορούν να παρασύρουν έναν άνθρωπο,
  • Τριάντα εκαταστά (30εκ) ορμητικού νερού μπορούν παρασύρουν ένα μικρό αυτοκίνητο, ενώ
  • Σαρανταπέντε με εξήντα εκατοστά (45-60εκ) ορρμητικού νερού μπορούν να παρασύρουν ένα μεγάλο αυτοκίνητο ή ένα φορτηγό.

Προσέχουμε ιδιαίτερα τη διέλευσή μας ακόμα και όταν υπάρχει γέφυρα (καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης σε περίπτωσεις έντονων καιρικών φαινομένων).

Δεν υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας ή τις δυνατότητες του οχήματος που οδηγούμε.

Ελέγχουμε την κατάσταση που επικρατεί και αποφεύγουμε επικίνδυνες διελεύσεις.

Εφόσον απαιτείται να μετακινηθούμε επιλέγουμε ασφαλείς διαδρομές ακόμα και αν χρειαστεί να διανύσουμε μεγαλύτερες αποστάσεις.