UPDATE #NOW

Αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη, χρειάζεται να τρώμε λιγότερα burgers


Χριστίνα Γουδρούπη

18 Ιουλίου 2019

amirali-mirhashemian-pucp6jzsyv4-unsplash.jpg

Αν θέλουμε ο πλανήτης να συνεχίσει να θρέφει τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που θα ζουν σε αυτόν τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται να περιορίσουμε την κατανάλωση του μοσχαρίσιου κρέατος που κάνουμε. Οι Αμερικάνοι θα πρέπει να την περιορίσουν κατά 40% και οι Ευρωπαίοι κατά 22%, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το κάθε άτομο θα μπορεί να φάει κατά μέσο όσο ενάμισι burger την εβδομάδα.

Ο υπολογισμός αυτός προέρχεται από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό World Resources Institute, ο οποίος προωθεί την καλύτερη χρήση των φυσικών πόρων για να τραφεί ο πληθυσμός που αυξάνεται συνέχεια. Σύμφνωνα με μια πρόσφατη έρευνα του, το να τρώμε λιγότερο μοσχαρίσιο κρέας είναι ένας από αυτούς τους τρόπους.

Υπολογίζεται ότι το 2050 θα ζουν περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, κι αυτό σημαίνει ότι η ανάγκη για τροφή θα αυξηθεί πάρα πολύ, περισσότερο από 50%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη περισσότερες εκτάσεις θα χρειαστούν για την κτηνοτροφία, καθώς η ζήτηση για κρέας και γαλακτοκομικά θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο κι επικίνδυνο, έχετε δίκιο.

Παραδόξως, ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους να αποφύγουμε την κλιματική κρίση και να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από τη λιμοκτονία, είναι το να περιορίσουμε την κατανάλωση βοδινού κρέατος, και άλλων μυρηκαστικών, αφού η εκτροφή τους απαιτεί μεγάλες εκτάσεις και παράγει πολλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Για να περιοριστεί το πρόβλημα δεν χρειάζεται όλοι να σταματήσουν να τρώνε μοσχάρι. Χρειάζεται όλοι να περιορίσουμε τη σπατάλη φαγητού, και να καταναλώνουμε πιο ισορροπημένα γεύματα, χωρίς να χρειαστεί να αποκλείσουμε εντελώς κάποιο φαγητό, όπως το μοσχαρίσιο κρέας.

Η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος δεν θα κάνει καλό μόνο και στον πλανήτη, αλλά και στην υγεία μας, αφού η αυξημένη κατανάλωσή έχει συνδεθεί σε παλαιότερες έρευνες με κινδύνους για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και κάποιους τύπους καρκίνου.

Δείτε ακόμη: Ένας 16χρονος vegan έχει τρελάνει το instagram με τις δημιουργίες του