Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την πυρκαγιά στο Μάτι, που κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη πυρκαγιά του 21ου αιώνα, μετά τις δασικές πυρκαγιές της Αυστραλίας το 2009 που άφησαν πίσω τους 180 νεκρούς.
Ένα χρόνο μετά, οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους την τραγωδία και να οροθοποδήσουν.
Όλα ξεκίνησαν με μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στην Κινέτα, με την οποία έδιναν μάχη οι πυροσβέστες από το μεσημέρι. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, μια δεύτερη φωτιά εκδηλώθηκε στην Πεντέλη, στην Καλλιτεχνούπολη. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα, εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, και λόγω μιας απότομη αλλαγής της πορείας τους έφτασε στις παράκτιες περιοχές της ανατολικής αττικής και εξαπλώθηκε στον Νέο Βουτζά, στο Μάτι, στο Κόκκινο Λιμανάκι και τη Ραφήνα.
Η πορεία της φωτιάς απεδείχθη ανεξέλεγκτη, καθώς η Λεωφόρος Μαραθώνος δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη, όπως είχαν εκτιμήσει οι αρμόδιες αρχές. Επικράτησε πανικός, καθώς ανθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους, στις ακτές, αλλά και στους δαιδαλώδεις δρόμους της περιοχής με την προβληματική ρυμοτόμηση. Η ταχύτητα της πυρκαγιάς ήταν ιλλιγιώδης και οι προσπάθειες κατάσβεσης έδειχναν να μην επαρκούν. Παραλλήλως, οι αδυναμίες στο συντονισμό επέκτειναν το χάος, και οι άνθρωποι έτρεχαν να σωθούν χωρίς καθοδήγηση.
Πριν τις 7 το απόγευμα η φωτιά έχει ήδη φτάσει στις παραλίες. Μέχρι αργά το βράδυ γίνονταν διασώσεις κατοίκων από την Αργυρά Ακτή, τόσο από το Λιμενικό όσο κι από ιδιώτες. Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Μεγάλο μέρος των σπιτιών καταστράφηκε, πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα αποκαΐδια και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, δεκάδες κάηκαν ζωντανοί κι άλλοι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να σωθούν. Όλο το βράδυ οι πληροφορίες για το μέγεθος της τραγωδίας ήταν συγκεχυμένες, όμως ο τραγικός απολογισμός όμως, που διήρκησε εβδομάδες, αποκάλυψε ότι 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Η τραγωδία συνεχίστηκε όμως, καθώς πέρασαν αρκετές μέρες μέχρι να ταυτοποιήσουν όλοι οι συγγενείς τους αγαπημένους τους που χάθηκαν στις φλόγες. Παραλλήλως, ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης αναπτύχθηκε, μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία της Ελλάδας. Πολίτες, ακόμα κι αν ήταν οι ίδιοι πληγέντες πρόσφεραν εφόδια και εθελοντική εργασία, ενώ μηνύματα αλληλεγγύης και υποστήριξης, καθώς και φωτογραφίες από την πυρκαγιά και τις διασώσεις, έκαναν τον γύρο του κόσμου.