UPDATE #NOW

Προσοχή, επικίνδυνη η λήψη ορμονών για την εμμηνόπαυση-ελλοχεύει ο καρκίνος


31 Αυγούστου 2019

Προσοχή, επικίνδυνη η λήψη ορμονών για την εμμηνόπαυση-ελλοχεύει ο καρκίνος

Οι γυναίκες που ακολουθούν θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης για να καταπολεμήσουν τις συνέπειες της εμμηνόπαυσης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα επιδημιολογική έρευνα μεγάλης κλίμακας.

Η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet» είναι η πρώτη που εκτίμησε τον κίνδυνο κάθε τέτοια θεραπείας αναδεικνύοντας ότι, αν και αυτός μειώνεται μετά την παύση της ορμονικής θεραπείας διατηρείται για τουλάχιστον μια δεκαετία. Οι μελετητές ανασκόπησαν 58 επιδημιολογικές μελέτες πάνω στο ζήτημα στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 100.000 γυναίκες συνολικά.

Διαπιστώθηκε ότι όλες οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού εξαιρουμένων των τζελ οιστρογόνων που εφαρμόζονται τοπικά. Έτσι, μια γυναίκα πενήντα ετών που ακολουθεί για αρκετό καιρό Θ.Ο.Υ με οιστρογόνα και προγεστερόνη έχει 8,3% πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, τη στιγμή που ο κίνδυνος στο γενικό πληθυσμό των γυναικών που δεν έχουν λάβει θεραπεία είναι 6,3%.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.