UPDATE #NOW

To Φεστιβάλ Βενετίας τίμησε τον Κώστα Γαβρά για το σύνολο του έργου του


The Jennettes

1 Σεπτεμβρίου 2019

To Φεστιβάλ Βενετίας τίμησε τον Κώστα Γαβρά για το σύνολο του έργου του

O διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς τιμήθηκε με το βραβείο Jaeger-LeCoultre Glory για το σύνολο του έργου του στο Φεστιβάλ Βενετίας 2019. 

Ο Γαβράς, έγινε ιδιαίτερα γνωστός τo 1969, για την πολιτική ταινία του «Ζ», με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, η οποία του χάρισε δύο υποψηφιότητες για Oscar καλύτερης σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου. Ακολούθησε «ο Αγνοούμενος» το 1982, ο οποίος βραβεύτηκε με Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου για εκείνη τη χρονιά.

Η τελευταία ταινία του Γαβρά, «Ενήλικες στο Δωμάτιο" έκανε πρεμιέρα, εκτός διαγωνιστικού τμήματος στη Βενετία, στις 31 Αυγούστου. Η ταινία αναφέρεται στην ελληνική οικονομική κρίση, κι είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του πρώην υπουργού οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Οι πρωταγωνιστές ταινίας Χρήστος Λούλης (στον ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη), ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης (στον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα) παρευρέθηκαν στη βράβευση, ενώ το παρόν έδωσε κι ο Γιάνης Βαρουφάκης.

jenny.gr

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Κώστας Γαβράς αξίζει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημερινούς μεγάλους σκηνοθέτες, αλλά και για ένα συγκεκριμένο λόγο. Για την ικανότητα του να μετατρέπει την πολιτική σε ένα συναρπαστικό θέμα, ένα θέμα όπως κάθε άλλο, όχι μόνο για τους λίγους και ήδη πεπεισμένους αλλά και για το ευρύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει ο κινηματογράφος προκειμένου να αγγίξει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θεατών», δήλωσε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, Alberto Barbera, όταν πριν από δύο εβδομάδες είχε ανακοινώσει την τιμητική βράβευση του Κώστα Γαβρά. 

«Αυτό όχι μόνο του επιτρέπει να αποτινάξει την ταμπέλα του πολιτικού σκηνοθέτη που ήταν πάντα κολλημένη πάνω του - συχνά με πολεμικό και μειωτικό τρόπο- αλλά και να αξιώσει μια ειρηνική και ειλικρινά δημοκρατική πίστη σε έναν τύπο κινηματογράφου ευρείας αποδοχής που κάνει τον θεατή να σκέφτεται και να αναρωτιέται, ενώ παραλλήλως προκαλεί βαθιά συναισθήματα»

=