UPDATE #NOW

Διεθνής Ημέρα Μη Βίας: «Σπάσε τη σιωπή σου»


2 Οκτωβρίου 2019

 Διεθνής Ημέρα Μη Βίας: «Σπάσε τη σιωπή σου»

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μη Βίας, ανατρέξαμε στο κίνημα “Μe Too”, που, ενώ δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια από την αμερικανίδα ακτιβίστρια, Tarana Burke για να βοηθήσει γυναίκες- θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, έμελλε να γίνει hashtag τον Οκτώβριο του 2017, έπειτα  από τις αποκαλυπτικές υποθέσεις σεξουαλικής βίας γύρω από το Hollywood και τον «βασιλιά» του, Harvey Weinstein.

Η φράση “Me too” μάς ταξιδεύει πίσω στο 2006, όταν η ακτιβίστρια, Tarana Burke τη χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ως σημείο ταύτισης για τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας. Η ίδια έμαθε από πολύ νωρίς τι σημαίνει σεξουαλική  βία οπότε, θεωρώντας το καθήκον της, άρχισε μέσα από την ιδέα της να βοηθά κι άλλες γυναίκες ώστε να σπάσουν τη σιωπή τους.

jenny.gr

Ο σκοπός της πρωτότυπης αυτής ιδέας δεν ήταν να γίνει viral, ούτε να ξεχαστεί μετά από λίγο  καιρό. Το MeToo ωστόσο, αποκτά hashtag τον Οκτώβριο του 2017, όταν διαρρέει η υπόθεση Harvey Weinstein. Μετά από εκτενείς έρευνες και ρεπορτάζ, αμέτρητες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης έρχονται στο φως με πολλές διάσημες γυναίκες να λύνουν τη σιωπή τους και τα social media να παίρνουν φωτιά.

Το κίνημα δεν εξακολουθεί να έχει την ίδια συχνότητα «χτυπημάτων» και posts σήμερα, όπως τον πρώτο καιρό που δημιουργήθηκε η περιβόητη  υπόθεση γύρω από το Hollywood, αλλά αξίζει να γνωρίζουμε την ιστορία πίσω από τη δημιουργό του. Γεννημένη στις 12 Σεπτεμβρίου του 1973 στο Bronx της Νέας Υόρκης, η αφροαμερικανή ακτιβίστρια είχε να αντιμετωπίσει δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς δεχόταν σεξουαλική βία ως παιδί, αλλά και ως έφηβη.

jenny.gr

Με βασική υποστηρίκτρια της μητέρα της, η ίδια αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στις δράσεις  υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Η τελική έμπνευση για τη δημιουργία της φράσης “Me Too” έγινε όταν η Burke έτυχε να μιλήσει με ένα 13χρονο κορίτσι που είχε πέσει θύμα σεξουαλικής βίας. Όπως είχε περιγράψει στους New York Times, «Δεν ήξερα τι να της απαντήσω ούτε πώς να τη βοηθήσω εκείνη τη στιγμή. Δεν μπορούσα να της πω «σε καταλαβαίνω, το έχω περάσει κι εγώ».

Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να δημιουργήσει το κίνημα για το οποίο μεταξύ άλλων , το 2017 κατέκτησε τον τίτλο “silence breaker” από το περιοδικό Time. Η φράση «Δεν είσαι η μόνη Έχει συμβεί και σε μένα» είναι η φωνή όλων μας και οφείλει να γίνεται εκκωφαντική κάθε φορά που γινόμαστε οι ίδιοι θύματα ή μάρτυρες σε οποιασδήποτε μορφής βία. Ας γίνουμε σήμερα κιόλας,  αυτή η φωνή!