Υves Saint Laurent: Η μέρα που έκλεισε ο πιο ανατρεπτικός οίκος μόδας
Έλενα Κρητικού
31 Οκτωβρίου 2019
Σαν σήμερα, το 2002 κλείνει οριστικά ο περίφημος οίκος μόδας του Yves Saint Laurent και μαζί ένα ολόκληρο «κεφάλαιο» του κορυφαίου και διεθνούς φήμης, σχεδιαστή. Μετά από 40 χρόνια επιτυχημένης πορείας, ο μεγάλος δημιουργός πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από τον χώρο της μόδας, δίνοντας μια πολυσυζητημένη συνέντευξη Τύπου στο σαλόνι του διάσημου οίκου στο Παρίσι.
Με ετήσιες απώλειες 31 εκατομμυρίου στερλινών, ο Yves Saint Laurent αποχαιρέτησε την υψηλή ραπτική τρία χρόνια μετά την πώληση της σειράς YSL pret- a- porter στον οίκο Gucci. H ανακοίνωση του βύθισε σε πένθος τις γυναίκες που τον είχαν αγαπήσει, τις «γυναίκες της ζωής του», όπως συχνά αποκαλούσε ο ίδιος τις πελάτισσές του.
«Ο Channel έδωσε στις γυναίκες ελευθερία, ο Yves τη δύναμη που τους έλειπε»
Ο Yves Saint Laurent ήταν αναμφίβολα, ο δημιουργός που έφερε την επανάσταση στον κόσμο της υψηλής ραπτικής στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Η μόδα του δεν είχε απλώς στιλ. Όπως είχε πει ο Pierre Bergé, που υπήρξε συνεργάτης του μεγάλου δημιουργού για 30 έτη και σύντροφός του, «Ο Channel έδωσε στις γυναίκες ελευθερία, ο Yves τη δύναμη που τους έλειπε».
Γεννημένος την 1η Αυγούστου του 1936, ο λατρεμένος σχεδιαστής αρεσκόταν από πολύ μικρή ηλικία, στο να παρατηρεί και να κριτικάρει το ντύσιμο της μητέρας του, κάνοντας ιδιαίτερα εκκεντρικές εμφανίσεις για τα πρότυπα της εποχής. Μάλιστα, στα πειράγματα των συμμαθητών του μονολογούσε μέσα του με τη φράση «μια μέρα θα γίνεις διάσημος». Στην ηλικία των 18 ετών, είχε ήδη αρχίσει να σχεδιάζει για τον οίκο Dior στο Παρίσι.
Το 1958, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο του Christian Dior, ο ίδιος αναλαμβάνει την πρώτη επίδειξή του για τον οίκο Dior. Η επανάσταση στη μόδα είχε μόλις ξεκινήσει. Όντας ένας από τους πρωτεργάτες του φεμινιστικού κινήματος, παρουσιάζει το φόρεμα- πρόδρομο του μίνι σε γραμμή Α που θα έκλεβε σύντομα τις εντυπώσεις.
Τη δεκαετία του 1960, ο Yves Saint Laurent άρχισε να ντύνει κάποιες από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες παγκοσμίως. Έφερε στις πασαρέλες το streetwear και ώθησε τις γυναίκες να μπουν σε κοστούμια, να φορέσουν ρούχα ή αξεσουάρ με έμπνευση από στρατιωτικές σχολές, να υιοθετήσουν τα leopard prints, να βάλουν στη ντουλάπα τους το safari jacket και τα see- through φορέματα.
Το 1966 εγκαινίασε τη σειρά Rive Gauche, την πρώτη pret- a- porter μπουτίκ, συσχετισμένη με οίκο υψηλής ραπτικής. Ιδιαίτερα καινοτόμο κρίθηκε και το πρώτο άρωμα που έφερε την υπογραφή του, Opium, το οποίο κυκλοφόρησε το 1977 και συμβόλιζε τη σεξουαλική επανάσταση, τα ναρκωτικά και τον κόσμο της rock n’ roll.
Μεταφερόμενοι στον χρόνο, το 1996 ο αγαπημένος σχεδιαστής εκσυγχρόνισε τη μόδα του στην ψηφιακή εποχή, δημοσιεύοντας την επίδειξή του στο Internet. Οι λαμπερές του επιδείξεις ωστόσο, διακόπτονταν συχνά λόγω νευρικών κλονισμών από τους οποίους υπέφερε και μάλλον δικαιολογούν την απόφαση του να κλείσει τον οίκο λίγα χρόνια μετά. Η σκοτεινή πλευρά του λαμπερού δημιουργού φαίνεται πως υπερίσχυσε, σηματοδοτώντας το τέλος μιας τεράστιας εποχής στον χώρο της μόδας.