Έτσι θα καταλάβετε αν σας κλέβουν Wi-Fi από το σπίτι σας

The Jennettes
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019

Πολλές φορές αν και στο σπίτι διαθέτετε γρήγορη ταχύτητα Internet, παρ' όλα αυτά προβληματίζεστε γιατί σας «αργεί». Μήπως δεν φταίει ο πάροχός σας αλλά κάποιος σας «κλέβει» Wi-Fi;

Ακόμη και αν το Wi-Fi σας διαθέτει κωδικό, είναι εύκολο κάποιος να το «σπάσει», ειδικά αν ο κωδικός είναι ο προκαθορισμένος από το router σας. Υπάρχουν όμως κάποια εύκολα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το δικό σας wifi.

-Κάντε Login στο router σας (να σημειώσουμε ότι διαφορετικά routers έχουν διαφορετικά login styles οπότε πρέπει να βρείτε αυτό που αντιστοιχεί στη δική σας συσκευή). Πληκτρολογήστε την IP address του router στο browser address bar κατευθείαν (π.χ. 192.168.0.1 ή 192.168.1.1 ή 192.168.1.254 – Εάν τα παραπάνω δεν δουλεύουν, μπορείτε να δοκιμάσετε routerlogin.com και θα ανακατευθυνθείτε στο router admin panel σας).

1. Εισάγετε τα administrator username και password.

2. Όταν μπείτε στο Αdmin panel, ψάξτε για menu options όπως είναι τα «Connected devices» ή «Attached devices». Εάν βρείτε αυτό το menu, θα μπορέσετε να δείτε τη MAC Address, την IP Address και το Device name όλων των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό σας.

3. Εάν παρατηρήσετε το όνομα κάποιου extra χρήστη ή extra συσκευής, τότε αυτός είναι ο εισβολέας που χρησιμοποιεί το Wi-Fi σας χωρίς την άδειά σας.

Πώς θα τον σταματήσετε;

1. Αλλάξτε αμέσως τον κωδικό, και βάλτε κάποιον πιο ισχυρό.

2. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε το SSID broadcast.

3. Για αποτελεσματικότερη λύση μπορείτε να θέσετε ένα φίλτρο που να βασίζεται στην MAC address των συσκευών.