UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Δημόσια κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο φωτίζονται με το μωβ χρώμα της Προωρότητας


The Jennettes

17 Νοεμβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Δημόσια κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο φωτίζονται με το μωβ χρώμα της Προωρότητας

Η 17η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Προωρότητας και για πρώτη φορά γιορτάστηκε το 2008 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές οργανώσεις γονέων.

Σήμερα, μνημεία και δημόσια κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο φωτίζονται με το μωβ χρώμα της Προωρότητας, ενώ αμέτρητα άτομα και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και οι  διεθνείς οργανώσεις Little Big Souls (Αφρική), March of Dimes (ΗΠΑ) και National Premmie Foundation (Αυστραλία), ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα διηπειρωτικό κίνημα, δηλώνοντας τη δέσμευσή τους να δράσουν τόσο για την πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων όσο για τη βελτίωση της κατάστασης των πρόωρων μωρών και των οικογενειών τους. Μωβ φωταγωγήθηκε και ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας.

jenny.gr

Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας είναι «Γεννημένος πολύ νωρίς. Παρέχοντας τη σωστή φροντίδα, στη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος». Το μήνυμα δηλώνει την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη φροντίδα με στοργή των πρόωρων μωρών που θα εξασφαλίζει την καλύτερη έναρξη της ζωής τους και θα τα βοηθήσει να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Απλοί, οικονομικοί τρόποι για την προώθηση αυτής της αναπτυξιακής υποστηρικτικής φροντίδας είναι η επαφή δέρμα με δέρμα, γνωστή ως φροντίδα Καγκουρό, η σίτιση με μητρικό γάλα, η κατάλληλη για την ηλικία του μωρού διέγερση και αλληλεπίδραση, η προστασία από το θόρυβο και το έντονο φως, η τοποθέτηση των μωρών σε φωλιά κ.α.

jenny.gr

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα, δηλαδή πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης κάθε χρόνο - περισσότερο από 1 στα 10 μωρά σε όλο τον κόσμο Τα ποσοστά πρόωρου τοκετού αυξάνονται στις περισσότερες χώρες που παρέχουν επαρκή δημογραφικά στοιχεία (ΠΟΥ). Στην Ευρώπη η συχνότητα των πρόωρων γεννήσεων κυμαίνεται από 6% έως 12%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη θέση μετά την Κύπρο.