UPDATE #NOW

Η ιστορία πίσω από την ημέρα των ερωτευμένων και ο λόγος που ο Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου


The Jennettes

10 Φεβρουαρίου 2020

Η ιστορία πίσω από την ημέρα των ερωτευμένων και ο λόγος που ο Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου

Ο Άγιος Βαλεντίνος έχει καθιερωθεί ως η μέρα που γιορτάζουν οι ερωτευμένοι. Πώς ξεκίνησε, όμως, να γιορτάζεται;

Για αρχή, η 14η Φεβρουαρίου είναι στην πραγματικότητα η μέρα που πέθανε ο Άγιος Βαλεντίνος στη Via Flaminia βόρεια της Ρώμης. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον βίο του Βαλεντίνου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για ένα πρόσωπο ή δύο διαφορετικούς άγιους με το ίδιο όνομα.

Σύμφωνα με έναν θρύλο, ο Βαλεντίνος ήταν ένας ιερέας που έζησε κατά τον τρίτο αιώνα μ.Χ. Η συγκεκριμένη αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού, επειδή πάντρευε στρατιώτες, οι οποίοι απαγορευόταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου και πριν την εκτέλεσή του, της έγραψε ένα γράμμα, υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου».

jenny.gr

Αν ψάξουμε ακόμη και στα βάθη της ιστορίας, θα βρούμε στοιχεία της γιορτής των ερωτευμένων και πιο παλιά. Στη ρωμαϊκή περίοδο μεταξύ της 13ης και 15ης Φεβρουαρίου τελούνταν η γιορτή της γονιμότητας Λουπερκάλια. Επίσης, το αττικό ημερολόγιο των αρχαίων Αθηναίων από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου έδειχνε το μήνα Γαμηλιώνα, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον ιερό γάμο των θεών Δία και Ήρας.

jenny.gr

Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική Εκκλησία. Η ημέρα σχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Jeffrey Tsoser στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα. Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε γεγονός, κατά το οποίο οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες. Τον 19ο αιώνα, οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από μαζικής παραγωγής ευχητήριες κάρτες. Ο ξενόφερτος Άγιος άρχισε όμως, να μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωτοβουλία των… ανθοπωλών.