UPDATE #NOW

«Μαμά, μη βγεις έξω! Είναι ο κορωνοϊός»: Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον φόβο των παιδιών


Χριστίνα Θεοδωροπούλου

19 Μαρτίου 2020

«Μαμά, μη βγεις έξω! Είναι ο κορωνοϊός»: Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον φόβο των παιδιών

Οι τελευταίες μέρες κι αυτές που έρχονται –άγνωστο πόσες- θα είναι διαφορετικές. Σίγουρα, η καθημερινότητα που όλοι ξέραμε, θα αλλάξει προσωρινά και αυτό απαιτεί από μέρους μας υπομονή, επιμονή και κυρίως ψυχραιμία. Ειδικά αν μέσα σε αυτό τον αποκλεισμό στο σπίτι υπάρχουν και παιδιά, τότε η ψυχραιμία είναι επιτακτική να την έχει ο κάθε γονιός. 

Όπως και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, έτσι και στην περίπτωση της πανδημίας που βιώνουμε, τα παιδιά εκτός από προστασία, θέλουν και ιδιαίτερο χειρισμό. Ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού, ο γονιός πρέπει να βρει τον σωστό τρόπο να αντιμετωπίσει τυχόν φόβο ή ανησυχία. Πρέπει να βρει σαφώς τρόπους να το κρατά απασχολημένο, να το ψυχαγωγεί και να το διασκεδάζει, αλλά ταυτόχρονα να μην του δημιουργεί τρύπες για να εισβάλλουν αμφιβολίες για την ασφάλειά του αλλά και αυτή των γονιών του. Εξάλλου, σκεφτείτε, αν εσείς δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τον αποκλεισμό στο σπίτι και τον φόβο για ότι επίκειται, πόσο διογκωμένο θα είναι όλο αυτό στο παιδικό μυαλουδάκι. 

Σαφώς, δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες για το πώς να αντιμετωπίσετε το παιδί σας. Καθένας μας είναι διαφορετικός, έτσι και η προσωπικότητα διαφέρει από παιδί σε παιδί. Επομένως, μόνο ο μπαμπάς και η μαμά ξέρουν καλύτερα πώς να αντιμετωπίσουν το δικό τους παιδί, πώς να απαλύνουν την ανησυχία του, πώς να διώξουν τους φόβους του και να το κάνουν να αισθάνεται ήρεμο. 

jenny.gr

Ωστόσο, η συμβουλή του ειδικού είναι πάντα πολύτιμη. Ιδίως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου όλα συμβαίνουν σε ρυθμούς ταχύτατους και οι αλλαγές είναι καθημερινές και τις περισσότερες φορές αδυνατεί να τις επεξεργαστεί ο ανθρώπινος νους, καλό είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη στους ειδικούς. 

Μίλησα λοιπόν, με την ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Αντύπα, για να μου δώσει μερικές κατευθυντήριες σχετικά με το πώς πρέπει να δράσουμε και να αντιδράσουμε ως γονείς. «Το κλειδί σε όλο αυτό είναι η ψυχραιμία», μου λέει πριν αναλύσει το οτιδήποτε. Είναι ο πιο σωστός σύμβουλος για όλη τη ζωή μας και κυρίως γι’ αυτή την συγκεκριμένη περίοδο. 

Πώς μιλάμε στα παιδιά που φοβούνται

«Μαμά, μη βγεις έξω! Είναι ο κορωνοϊός.» είπε ο μικρός Δημήτρης στη μαμά του, την ώρα που έφευγε να πάει στο super market. Μου το διηγήθηκε μία φίλη μου, λέγοντάς μου ότι ο μικρός της 7χρονος γιος έχει αγχωθεί τόσο πολύ που όχι μόνο δεν θέλει εκείνος να βγει από το σπίτι, αλλά δεν αφήνει και τους γονείς του. 

Αυτό αντιλαμβάνομαι ότι είναι μία κατάσταση που θα υφίσταται σε πολλά σπίτια. Γι’ αυτό ο γονιός πρέπει να αντιδράσει ψύχραιμα και να απαντήσει κανονικά στο παιδί του και στις απορίες του. «Το πιο βασικό είναι να έχουμε ήρεμη φωνή, όταν μιλάμε στα παιδιά. Να κατέχουμε αυτό που τους λέμε, ώστε να τους δημιουργούμε ασφάλεια.» σημειώνει η κα Αντύπα. 

jenny.gr

Το λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ανάλογο για την κάθε ηλικία. Για παράδειγμα, στα μικρά παιδιά χρησιμοποιείστε απλές λέξεις, ενώ στους έφηβους περιγράψτε κανονικά όλη την κατάσταση. « Μην αφήνετε αναπάντητα ερωτήματα στα παιδιά», συστήνει η ειδικός και κυρίως «μην προσωποποιείτε κάποιον ή κάτι σε όλο αυτό. Δεν πρέπει να δημιουργήσετε στίγμα ή στερεότυπα. Να είστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, εξετάζοντας πάντα ότι ακούνε ή βλέπουν στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο. Αν πρόκειται για έφηβο, τότε μπορείτε να ενημερωθείτε μαζί για τις εξελίξεις», συνεχίζει. 

Πώς συμπεριφερόμαστε στα παιδιά που έχουν εκνευρισμό από την παραμονή στο σπίτι

Όπως τονίζει η κα Αντύπα, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να κάνουν σωστά ό, τι αφορά στην προσωπική τους υγιεινή. Τους λέμε συχνά τι κάνουμε εμείς και τους δίνουμε το καλό παράδειγμα. «Μην ξεχνάτε να θυμίζετε στα παιδιά τον λόγο που μένουμε μέσα. Είναι βασικό να τους εξηγήσουμε απλά τι συμβαίνει.», κλείνει, υπογραμμίζοντας για ακόμα μία φορά ότι η ψυχραιμία είναι το Α και το Ω για να μην δημιουργήσουμε άγχος στα παιδιά. Εξάλλου στόχος είναι να εξαλείψουμε τον φόβο τους κι όχι να τον διογκώσουμε ή να τους δημιουργήσουμε άγχος. 

Προσωπικά, ως νέα μαμά ενός αγοριού που μόλις έκλεισε τον πρώτο χρόνο ζωής του, αυτό που καταλαβαίνω, χωρίς να είμαι ειδήμων, είναι ότι κάθε τι που ταλανίζει την δική μου ηρεμία, περνάει αυτόματα και στο παιδί. Ειδικά αυτές τις μέρες που μένουμε και δουλεύουμε από το σπίτι, η επαφή είναι πολύ στενή. Επομένως, κάθε έντονη ανησυχία, στενοχώρια ή πανικός καταγράφεται στο πρόσωπό μου, νομίζω. Σαφώς άθελά μου.

Γι’ αυτό, κάθε μέρα προσπαθώ να ενημερώνομαι σωστά, να τηρώ τους κανόνες υγιεινής, δείχνοντας περισσότερη ζέση αυτή την περίοδο και να μένω στο σπίτι ψύχραιμη. Δεν τα καταφέρνω πάντα. Αλλά οφείλω να διατηρώ τα επίπεδα ψυχραιμίας μου στα φυσιολογικά όρια. Ο πανικός είναι πολύ εύκολο να μπει σε κάθε σπίτι. Είναι όμως στο χέρι μας να μην του αφήσουμε καμία δίοδο ελεύθερη. 

Ευχαριστώ την Σοφία Αντύπα, Ψυχολόγο -Ψυχοθεραπεύτρια- www.ipsychology.gr