UPDATE #NOW

Οι διαφορές του κορωνοϊού με την ισπανική γρίπη του 1918 και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε


The Jennettes

19 Μαρτίου 2020

Οι διαφορές του κορωνοϊού με την ισπανική γρίπη του 1918 και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι εδώ και το αποτέλεσμά της είναι τα χιλιάδες κρούσματα και θάνατοι σε όλο τον κόσμο.

Και αφού το εμβόλιο, όπως λέει το επιστημονικό προσωπικό, ακόμη αργεί, είναι ανάγκη να ανατρέξουμε στο παρελθόν και στα χρόνια που η ισπανική γρίπη συγκλόνισε το ανθρώπινο είδος. Η ισπανική γρίπη εκδηλώθηκε το 1918, προσέβαλε 500.000.000 ανθρώπους (ή το 27% του παγκόσμιου πληθυσμού της εποχής), ενώ ο απολογισμός των θυμάτων κυμαίνεται ανάμεσα στα 50 και τα 100 εκατομμύρια, καθιστώντας την ως μια από τις φονικότερες πανδημίες της ιστορίας.

Ιστορικοί και συγγραφείς τοποθετούν την αρχή της ισπανικής γρίπης στο Κάνσας των ΗΠΑ, ενώ διαφορετικές ερευνητικές πηγές θέλουν τον ιό να αναπτύχθηκε σε βρετανική στρατιωτική βάση στη Γαλλία, με μια τρίτη μεταγενέστερη θεωρία να επικεντρώνεται στη βόρεια Κίνα. Η μαζική κινητικότητα των στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου επιτάχυνε την πανδημία, πολλαπλασιάζοντας τη μεταδοτικότητα και την αυξημένη μετάλλαξη του ιού. Η συγκεκριμένη γρίπη άφησε νεκρούς σε κάθε τμήμα της υφηλίου, ενώ σε διάστημα 24 εβδομάδων αφάνισε περισσότερους ανθρώπους από όσους ο HIV/AIDS σε 24 χρόνια. Όσο για τη σημαντικότερη διαφορά; Η πανδημία του 1918-19 έπληξε σε ποσοστό 99% στις ΗΠΑ ανθρώπους ηλικίας κάτω των 65, με περίπου τους μισούς ανάμεσα στα 20 και τα 40 έτη. Ενώ, τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας εμφανίστηκαν σε έγκυες γυναίκες, με ποσοστά ανάμεσα στο 23% και 71%.

Τι γίνεται τώρα;

Όπως τότε, έτσι και σήμερα οι κυβερνήσεις αρχικά υποβάθμισαν την απειλή. Η κοινωνική αποχή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα αποτροπής του νέου κορωνοϊού COVID-19, ενώ απουσίαζε αισθητά την περίοδο της ισπανικής γρίπης.

Ο περιορισμός των μετακινήσεων στις μέρες μας αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετικός, μετά το παράδειγμα και της Κίνας. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλοι να προσέχουν την παραπληροφόρηση, τα fake news και τις αναπόδεικτες θεωρίες, οι οποίες είχαν μοιραίες συνέπειες και κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης. #μένουμε_σπίτι λοιπόν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού και περιορίζουμε τις επαφές μας για να τελειώσει πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα όλη αυτή η περιπέτεια.