Η εφαρμογή από το ΕΚΠΑ που βοηθά στην έρευνα εξάπλωσης του κορωνοϊού

The Jennettes
Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020

Στελέχη του μεταπτυχιακού προγράμματος «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχεδίασαν μία εφαρμογή που καταγράφει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Όπως σημειώνουν, η εφαρμογή χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, απαιτεί ελάχιστο χρόνο συμμετοχής από τον πολίτη, υποστηρίζει την καταγραφή «αλλαγής κατάστασης» και εξασφαλίζει την απόλυτη ανωνυμία του.

Μπορούν να συμμετέχουν όλοι και να συμβάλλουν στην καταγραφή των κρουσμάτων του κορωνοϊού, κάνοντας κλικ στο https://arcg.is/1bKfCe. Οι χρήστες καλούνται να απαντήσουν με υπευθυνότητα και να χρησιμοποιήσουν ξανά την εφαρμογή, στην περίπτωση που αλλάξει η κατάστασή τους.

«Η βασική οδηγία στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων του κορωνοϊού είναι η κατ΄οίκον παραμονή. Ωστόσο, η καταγραφή των κρουσμάτων είναι αρκετά δύσκολη και αυτό, όπως σημειώνουν οι σχεδιαστές της εφαρμογής, λόγω των ρυθμών εξάπλωσης του ιού, της διαφοροποίησης της έντασης της συμπτωματολογίας, σε συνδυασμό με τη διαρκή επιβάρυνση των νοσοκομείων αναφοράς που είναι αρμόδια για τον εργαστηριακό έλεγχο των δειγμάτων, την έλλειψη δυνατότητας εντοπισμού αντισωμάτων, αλλά και την πιθανότητα κοινωνικού στιγματισμού», τονίζουν εξηγώντας τους λόγους που δημιούργησαν τη σχετική εφαρμογή.