UPDATE #NOW

Fake news: Πώς η εξάπλωση τους επηρεάζει τη διάδοση του κορωνοϊού


The Jennettes

25 Μαρτίου 2020

Fake news: Πώς η εξάπλωση τους επηρεάζει τη διάδοση του κορωνοϊού

Είναι γεγονός πως πλέον οι ειδικοί δεν παλεύουν μόνο με τον ιό αλλά και με την ραγδαία εξάπλωση των fake news που όπως είναι φυσικό επηράζουν άμεσα την ψυχολογία των ανθρώπων. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σημείωσε ότι τα fake news (ψευδείς ειδήσεις) και το disinformation (παραπληροφόρηση), αποτελούν το infodemic.

Έδωσε έναν νέο όρο που αντλεί την σημασία του από το information και το epidemic και σημαίνει η υπερβολική ροή πληροφοριών που καθιστά την αποκατάσταση της πραγματικότητας με αληθινές πληροφορίες για την πανδημία. 

Η αύξηση των fake news περιλαμβάνει τόσο την παραπληροφόρηση όσο και τις λανθασμένες συμβουλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό όπως τονίζουν οι επιστήμονες μπορεί να επιδεινώσει την εξάπλωση του ιού  σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

jenny.gr

Μάλιστα, σε μια ανάλυση που έγινε για τον τρόπο με τον οποίον η εξάπλωση της παραπληροφόρησης επηρεάζει τη διάδοση της νόσου, επιστήμονες του East Anglia University  της Βρετανίας επισήμαναν ότι αν οι πολίτες δεν μοιράζονται τα fake news τότε μπορούν να βοηθήσουν να σωθούν ζωές και αυτό είναι το πιο σημαντικό. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Παγκόσμιος Oργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η ομάδα του για τα social media έχει δημιουργήσει ειδική ενότητα για τις ψευδείς ειδήσεις στην ιστοσελίδα του. Οπως εξήγησαν: «Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Google, το Facebook, το Twitter και με άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως και οι συνάδελφοί μου στο γραφείο του οργανισμού στην Κίνα. Είμαστε συνεχώς online και τη στιγμή που θα δούμε ερωτήσεις ή διάφορες φήμες να διαχέονται, σημειώνουμε και επικοινωνούμε αμέσως με τους ειδικούς επιστήμονες συναδέλφους, οι οποίοι μας βοηθούν να βρούμε τις απαντήσεις που βασίζονται σε αποδείξεις και που πρέπει να “περάσουν” στο ευρύ κοινό. Κάτι άλλο που εφαρμόζεται, πλέον, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας είναι ότι σε οποιαδήποτε γλώσσα κάνει κάποιος διαδικτυακή αναζήτηση με τη λέξη “coronovirus” ή “COVID-19” θα εμφανιστεί, πριν από οτιδήποτε άλλο, ένα πλαίσιο το οποίο οδηγεί σε αξιόπιστη πηγή: στον ΠΟΥ, σε εθνικό υπουργείο Υγείας ή σε οποιοδήποτε σχετικό κέντρο ελέγχου του ιού».