UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους καθημερινούς ήρωες κατά του Covid- 19


The Jennettes

12 Μαΐου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους καθημερινούς ήρωες κατά του Covid- 19

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής (International Council of Nurses). 

Αυτή η μέρα, αποτελεί την ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής στο έργο και την προσφορά των νοσηλευτών, κυρίως φέτος. Η Παγκόσμια αυτή Ημέρα τιμά τη Florence Nightingale, την Αγγλοϊταλίδα φιλάνθρωπο που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής και προσέφερε πολλά στη Νοσηλευτική, αναδεικνύοντάς την εν τέλει, σε επιστήμη.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή έχει διαφορετική σημασία από τα προηγούμενα έτη, και είναι αφιερωμένη στη συμβολή των νοσοκόμων και των γιατρών, αναγνωρίζοντας τον ζωτικό τους ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς κόσμου. Σήμερα, οι νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν τον COVID-19, θέτοντας τη δική τους υγεία σε κίνδυνο για την προστασία όλων μας.

Με δύο σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις, που αλλάζουν δραστικά και ουσιαστικά το νευραλγικό νοσηλευτικό πεδίο στο ΕΣΥ αλλά και την καθημερινότητα των ασθενών, θα «τιμηθεί» η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή στη χώρα μας. Η θεσμοθέτηση κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ, καθώς και ειδικευόμενων νοσηλευτών, όπως θα ανακοινωθούν σήμερα από την κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν σε νομοθέτημα τις αμέσως επόμενες ημέρες, αποτελούν τα «δώρα», σε συμβολικό και κυρίως σε ουσιαστικό επίπεδο, της κυβέρνησης προς τους αυτούς τους σημαντικούς, αλλά πολλές φορές, αφανείς ήρωες του συστήματος υγείας.

Η σημερινή μέρα είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε το έργο των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα γιορτάζουμε αυτό το εργατικό δυναμικό ως έναν από τους πιο πολύτιμους πόρους της κάθε χώρας. Η ημέρα αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία να υποστηρίξουμε τους πόρους για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού του τομέα αυτού, με σκοπό τη βελτίωση της εκπαίδευσής τους και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ:

Το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό των νοσηλευτών είναι περίπου 28 εκατομμύρια, εκ των οποίων περισσότερα από 19 εκατομμύρια είναι επαγγελματίες νοσηλευτές.

Η περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού έχει περίπου 7 εκατομμύρια νοσηλευτές, οι οποίοι αποτελούν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού νοσηλευτικής.

Το 95% των νοσοκόμων στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού είναι γυναίκες.

Το ήμισυ (51%) των νοσοκόμων στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού είναι κάτω των 35 ετών.

Το 33% των νοσηλευτών της Περιφέρειας γεννιέται ή εκπαιδεύεται σε χώρα διαφορετική από χώρα της πρακτικής άσκησης.

Το 2018, η έλλειψη νοσηλευτών εκτιμάται ότι ήταν 350.000. Το 89% αυτής της έλλειψης συγκεντρώνεται σε χώρες χαμηλού μεσαίου εισοδήματος. 

Δεν αρκεί μόνο να τους χειροκροτήσουμε από τα μπαλκόνια μας, όπως κάναμε μέχρι πρότινος. Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να επισημάνει την τρέχουσα κατάσταση του σημαντικού αυτού προσωπικού σε παγκόσμιο επίπεδο και να καταφέρει να ενισχύσει σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή για αυτό το τόσο σημαντικό έργο που προσφέρουν όσο βρίσκονται καθημερινά για εμάς πάντα εκεί.