UPDATE #NOW

1000+1 θεωρίες: Η γιορτή του Πάσχα μέσα από τα μάτια των παιδιών


Έλενα Κρητικού

12 Απριλίου 2020

1000+1 θεωρίες: Η γιορτή του Πάσχα μέσα από τα μάτια των παιδιών

Το φετινό Πάσχα αναμένεται να είναι πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Η νέα δεκαετία έφερε μαζί της μια καινούρια εκδοχή αυτής της γιορτής, που καλούμαστε όλοι να ζήσουμε, μένοντας σπίτι και ασφαλείς. Κι ενώ θα μας λείψει η εξοχή, η αναβίωση εθίμων, η περιφορά του Επιταφίου, τα τσουγκρίσματα των αυγών με τους φίλους μας και όλες εκείνες οι συνήθειες που συνδέονται με αυτή τη γιορτή, υπάρχουν πολλά παιδιά που αναρωτιούνται ακόμη και σήμερα, τι στα αλήθεια γιορτάζουμε το Πάσχα;

Ο χρόνος που θα αφιερώσετε φέτος με τα παιδιά σας, θα σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε μια προσωπική έρευνα πάνω στο θέμα και να ανακαλύψετε μόνες σας την απάντηση! Παιδικές ζωγραφιές με λαγούς που τρέχουν με αυγά στο "κάρο" τους, ράφια γεμάτα με πολύχρωμα σοκολατένια δώρα. Οι λόγοι που γιορτάζουμε το Πάσχα δεν είναι τόσο εμφανείς για ένα σημερινό παιδί, ιδίως εάν σκεφτούμε πως ένα στα τρία παιδιά πιστεύουν ότι αυτές τις ημέρες γιορτάζουμε τα γενέθλια του αγαπημένου Easter Bunny.

Κάποτε το Πάσχα στο χωριό ή στην πόλη μπορούσε να συνδεθεί εύκολα με την εικόνα ενός παιδιού που παρατηρεί από κοντά όλα τα διαδραματιζόμενα έθιμα της εποχής και τα αποθηκεύει με ευχάριστη περιέργεια στη μνήμη του. Σήμερα, η γιορτή απομακρύνεται δραματικά από την παράδοση. Τα χρωματιστά αυγά και οι σοκολατένιοι λαγοί ή και το αντίστροφο, είναι ο βασικός πυρήνας που γιορτάζουμε το Πάσχα κατά την παιδική αντίληψη. 

jenny.gr

Πολλά παιδιά δεν γνωρίζουν πράγματι, γιατί γιορτάζουμε το Πάσχα. Απόδειξη αυτού μια παλαιότερη βρετανική έρευνα, η οποία αποκαλύπτει υπάρχουν παιδιά που πιστεύουν ότι αυτές τις ημέρες γιορτάζουμε τα γενέθλια του γνωστού λαγού που μοιράζει μέσα από το καλάθι του σε κήπους και μυστικές γωνιές σοκολατένια αυγά. Οι ερευνητές ρώτησαν 1000 παιδιά ηλικίας έξι έως δέκα ετών, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσα από αυτά γνωρίζουν τη θρησκευτική σημασία του Πάσχα. Το 53% ωστόσο, των παιδιών δεν γνώριζαν τίποτα γύρω από τον εορτασμό της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ένα στα είκοσι παιδιά απάντησαν μάλιστα πως το Πάσχα γιορτάζουμε τα γενέθλια του Ιησού, ενώ έξι στα δέκα δεν ήξεραν γιατί τα αυγά είναι σύμβολο της συγκεκριμένης γιορτής. Περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών πίστευαν ότι το Πάσχα είναι μια επέτειος για την εφεύρεση της σοκολάτας αλλά λιγότερα από τα μισά γνώριζαν ότι αυτή την περίοδο γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού. "Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που πιστεύουν ότι το Πάσχα όλος ο κόσμος γιορτάζει τα γενέθλια ενός λαγού σοκάρει, όπως και η άποψη ότι τα αυγά συνδέονται απαραίτητα με τη σοκολάτα", αναφέρει ένας από τους ειδικούς της έρευνας.

jenny.gr

"Τα αυγά σχετίζονται με τη συγκεκριμένη γιορτή καθώς συμβολίζουν την άνοιξη και τη μεταφορική γέννηση μιας νέας ζωής, η Κυριακή του Πάσχα επίσης συνδέεται με το τέλος της Σαρακοστής", όπως προσθέτει ο ίδιος. “Όπως φαίνεται όμως, το Πάσχα για τα περισσότερα παιδιά συνδέεται με τα εντυπωσιακά σοκολατένια αυγά και όχι με την πραγματική σημασία της γιορτής. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης, πως μόλις το 37% των παιδιών γνωρίζει ότι ο Χριστός σταυρώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή ενώ το 30% πιστεύει ότι εκείνη τη μέρα γεννήθηκε ο πασχαλινός λαγός.  

Ένα στα τέσσερα παιδιά μάλιστα, δεν γνώριζαν ότι ο Χριστός επάνω στον σταυρό φορούσε στεφάνι από αγκάθια. Παραδόξως, περίπου ένα στα δέκα είχαν σχηματίσει την αντίληψη πως φορούσε ένα βασιλικό στέμμα ενώ το 3% θεωρούσε ότι το στεφάνι ήταν καπέλο ή κράνος! Σχετικά με την παράδοση του Πάσχα, το 20% των συμμετεχόντων δήλωσε πως η κατανάλωση πολύ φαγητού και τα πάρτι είναι ένας κλασικός τρόπος για να φανεί πως το Πάσχα μόλις ξεκίνησε.

Οι ερευνητές μεταξύ άλλων, ανακάλυψαν ότι για το 45% οι πασχαλινές σχολικές διακοπές είναι το καλύτερο πράγμα που συμβαίνει το Πάσχα, ενώ το 25% απλώς ανυπομονεί να έρθει η γιορτή για να φάει όση περισσότερη σοκολάτα γίνεται. Εννιά στα δέκα παιδιά επίσης λαμβάνουν κατά μέσο όρο, πέντε πασχαλινά αυγά ως δώρο από φίλους και συγγενείς, ενώ περισσότερα από τα μισά παιδιά που συμμετείχαν, θεωρούν ότι η αρχή της γιορτής του Πάσχα γίνεται αντιληπτή, διακοσμώντας παντού αυγά. 

Φυσικά, το τι πιστεύουν τα παιδιά ότι γιορτάζουμε το Πάσχα, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και από το κατά πόσο έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε σε εκείνα, κατανοητή την παράδοση πίσω από τη γιορτή που πλησιάζει. Πάρτε χαρτί και μολύβι και αρχίστε να σημειώνετε μέρος από τις 1000+1 παιδικές θεωρίες για το Πάσχα, που μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα διασκεδαστικές, συνδυάζοντας όμως τη φαντασία μαζί με τη γνώση!

TAGS