Οδηγός επιβίωσης σε συνθήκες απομόνωσης από αστροναύτες

The Jennettes
Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020

Συμβουλές «επιβίωσης» δίνουν αστροναύτες σε όσους αναγκάστηκαν να περιοριστούν στο σπίτι τους λόγω της κρίσης του νέου κορωνοϊού, μια κατάσταση που όπως λένε θυμίζει πολύ την παραμονή τους στο διάστημα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η NASA ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για το συναισθηματικό κόστος του χρόνου που αφιερώνεται στις διαστημικές αποστολές. «Η απομόνωση είναι να είσαι μόνος σε έναν περιορισμένο χώρο και αυτό το συναίσθημα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Bill Paloski, διευθυντής του προγράμματος ανθρώπινης έρευνας της NASA (HRP).

Να τηρεί μια σταθερή, καθημερινή ρουτίνα, να παραμείνει σε επαφή με τους φίλους και την οικογένεια και περιστασιακά να επιτρέπει στον εαυτό του μια απόλαυση, είναι από τα σημαντικότερα που πρέπει να κάνει κανείς ενώ βρίσκεται σε απομόνωση. Ο Thomas Writer, ο πρώτος Γερμανός που έκανε διαστημικό περίπατο, θυμήθηκε στη συζήτηση που είχε μέσω Skype με άλλους συναδέλφους του ότι τηρούσε μια αυστηρή ρουτίνα. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τηρείς συνειδητά ένα πρόγραμμα σε μια τέτοια κατάσταση, να το διατηρείς όλη την εβδομάδα», είπε ο Writer που πλέον έχει αποσυρθεί.

Ο Matias Moawer, είπε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται τυχόν παράπονα, προτού να καταλήξουν σε αντιδικίες. «Όλοι μας έχουμε κάποιες ιδιοτροπίες που μπορεί να ενοχλήσουν τους άλλους», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τον εαυτό του: το πάθος του για τις... μπανάνες ενοχλούσε έναν συνάδελφό του που δεν άντεχε τη μυρωδιά τους. «Αν δεν το έλεγε τόσο ευγενικά και ξεκάθαρα, θα συνέχιζα να τον ενοχλώ», εξήγησε.

Πριν ξεκινήσει μια αποστολή, οι αστροναύτες σκέφτονται ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί και μετά μαθαίνουν πώς να το χειρίζονται. «Έχεις τότε την αίσθηση όχι ότι χάνεις τον έλεγχο αλλά ότι έχεις κάποιον έλεγχο στην κατάσταση. Τώρα η κατάσταση είναι παρόμοια. Έχουμε έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο να περιορίσουμε αυτήν την ασθένεια, για αυτό μένουμε σπίτι», τόνισε.

Οι αστροναύτες προτρέπουν τους ανθρώπους να ενεργούν σαν να ήταν αστροναύτες που μπαίνουν σε καραντίνα πριν από μια αποστολή – έτσι ορίζει το πρωτόκολλο, ώστε να μην ασθενήσουν κατά την παραμονή τους στο διάστημα.