UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Πώς ο κορωνοϊός επηρέασε τον πλανήτη


The Jennettes

22 Απριλίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Πώς ο κορωνοϊός επηρέασε τον πλανήτη

Δεν είναι εύκολο να δει κανείς θετική πλευρά σε μια πανδημία που απειλεί την ανθρωπότητα. Με αφορμή τη σημερινή όμως, ημέρα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, ας δούμε παρέα τα «οφέλη» που επέφερε στον πλανήτη η απομόνωση των ανθρώπων στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Είναι γεγονός πως όσο ο κόσμος αποσύρεται στα σπίτια του και οι δρόμοι αδειάζουν, οι ουρανοί και τα ποτάμια μας αναπνέουν κάπως καλύτερα. Κι ενώ τα ευεργετικά οφέλη που έχει ο κορωνοϊός στο περιβάλλον δεν αντισταθμίζουν σε καμία περίπτωση τον πόνο, τον φόβο και το πένθος που αφήνει πίσω της η επιδημία, η καραντίνα και η ανάσχεση της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας αφήνουν το τοπίο γύρω μας πιο καθαρό.

Ενδεικτικό παράδειγμα παραμένει η Κίνα, που βλέπει ξανά πώς είναι να είναι ο ουρανός γαλανός, ακόμα και σε μητροπόλεις που κυριαρχούσε το γκρίζο. Η NASA, μάλιστα, το κατέδειξε, με υπέροχες δορυφορικές εικόνες. 

jenny.gr

Το ίδιο συνέβη και στην Ιταλία, τη χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από τον κορωνοϊό μετά την Κίνα. Όπως μας δείχνει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία στο βίντεο, τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου έχουν πέσει δραματικά στη χώρα.

Οι κάτοικοι επίσης της Βενετίας, παρατήρησαν ένα απρόσμενο επακόλουθο στα κανάλια της πόλης μετά την κρατική οδηγία να παραμείνουν σπίτια τους, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Ο αποκλεισμός λόγω της πανδημίας άφησε έρημους από κόσμο τους δρόμους της Βενετίας και η μείωση της κυκλοφορίας στα κανάλια, που δεν διασχίζονται πια από γόνδολες, συνετέλεσε στο να κατακαθίσουν τα ιζήματα, κάνοντας το νερό πιο διαυγές. Το συνήθως θολό νερό στα κανάλια καθάρισε δε τόσο πολύ, που εμφανίστηκαν ακόμη και ψάρια.

Στην Ινδία, η εθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 22 Μαρτίου είχε ως αποτέλεσμα το χαμηλότερο μέσο επίπεδο ρύπανσης από διοξείδιο του αζώτου που καταγράφηκε ποτέ την άνοιξη, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA).

Η Ταϊλάνδη διαπίστωσε τον μεγαλύτερο αριθμό φωλιών από σπάνιες δερματοχελώνες εδώ και δυο δεκαετίες, στις άδειες από τουρίστες παραλίες της, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους. 

Από αγριογούρουνα που έκαναν βόλτες στην πόλη Χάιφα του Ισραήλ μέχρι ελάφια να περιφέρονται στα προάστια του Λονδίνου, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού, έχουν αναμφίβολα ωφελήσει την άγρια ζωή σε πολλές περιοχές που «άδειασαν» λόγω της καραντίνας.

Αντίστοιχες εικόνες απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός στη Νότια Αφρική. Το Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ στην αφρικανική χώρα, είναι μια αχανής έκταση, η οποία εκτός από ανθρώπους, φιλοξενεί και χιλιάδες άγρια ζώα, που η καραντίνα τα άφησε στην ησυχία τους και βγήκαν ακόμα και στις ασφάλτους για να πάρουν έναν υπνάκο. Ο επικεφαλής του Πάρκου, Ρίτσαρντ Σόουρι σε μια από τις μοναχικές βόλτες που κάνει για να διαπιστώσει αν όλα βαίνουν καλώς στο βασίλειο της άγριας φύσης, είδε στον δρόμο του μια παρέα περίπου 10 λιονταριών μεταξύ των οποίων κι ορισμένων μωρών, που άφησε τους οριοθετημένους "ξενώνες" του πάρκου κι έκανε ό,τι προστάζει η φύση του.

Ερευνητές στη Νέα Υόρκη δήλωσαν επίσης πως τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πως το μονοξείδιο του άνθρακα, κυρίως από τα αυτοκίνητα, μειώθηκε σχεδόν κατά 50% συγκριτικά με πέρυσι.

Επίσης με τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώνουν μαζικά πτήσεις και εκατομμύρια κόσμου να εργάζονται από το σπίτι, χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να να διαγράψουν και αυτές την ίδια «πτωτική πορεία». Με τις χώρες να κλείνουν, η μια μετά την άλλη, τα σύνορα για σχεδόν όλες τις πτήσεις από το εξωτερικό, η κυκλοφορία μειώθηκε κατά 90% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2019, όπως φαίνεται και σε σχετικό βίντεο του Eurocontrol, που συντονίζει την εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη.

Φυσικά, μια παγκόσμια κρίση για την υγεία δεν είναι η απάντηση στη μείωση για παράδειγμα, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά το φαινόμενο θα πρέπει να μας δώσει λόγο να σκεφτούμε τον αντίκτυπο που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στον πλανήτη.