UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού: Ο πολιτισμός πάντα θα αποτελεί το καταφύγιό μας σε περιόδους κρίσης


The Jennettes

21 Μαΐου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού: Ο πολιτισμός πάντα θα αποτελεί το καταφύγιό μας σε περιόδους κρίσης

Από τον Νοέμβριο του 2001, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να καθιερώσει την 21η Μαΐου, ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη.

Διαμέσου των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της εκπαίδευσης, καλούνται όλοι να γνωρίσουν και να μάθουν την αξία της πολιτισμικής διαφορετικότητας. Η λέξη πολιτισμός δηλώνει τις προσπάθειες του κάθε ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή αλλά και την πρόοδο του στις τέχνες και στις επιστήμες. Η προσπάθεια των ανθρώπων να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα σε κοινωνίες με γραπτούς ή άγραφους νόμους και η συνεχής πάλη τους με την φύση, είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάφοροι πολιτισμοί. Γι’ αυτό, βλέπουμε να ζουν σε διαφορετικά μέρη της Γης και να προοδεύουν λαοί που έχουν να δείξουν ο καθένας, τα δικά του πολιτισμικά κατορθώματα.

https://youtu.be/tNWYxh17NYQ

Ο σεβασμός της πολιτισμικής πολυμορφίας είναι σεβαστός, εάν δεν επηρεάζει αρνητικά την οποιαδήποτε κοινωνία. Πρέπει οι ηθικές αξίες και οι παραδόσεις που χαρακτηρίζουν ένα πολιτισμό να μην αλλοιώνονται και κυρίως να μην χάνονται γιατί ταυτόχρονα, χάνεται και η ταυτότητα των ανθρώπων και κατ’επέκταση της ίδιας της κοινωνίας.

Η πρόοδος και η εξέλιξη μέσα από την πάροδο των χρόνων, φαίνεται ότι είναι απαραίτητα στοιχεία. Ως εκ τούτου, κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος να διαφυλάξει τον πολιτισμό της χώρας του και να τον προωθήσει. Ταυτόχρονα, όμως καλείται να σέβεται και τον πολιτισμό των άλλων χωρών. 

jenny.gr

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Cultural Anthropology, The Human Challenge», οι κοινωνίες άλλαζαν πάντοτε με το πέρασμα των χρόνων, αλλά ποτέ τόσο γρήγορα όσο στις μέρες μας. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται στην αύξηση του πληθυσμού, την πρόοδο της τεχνολογίας, την κρίση του περιβάλλοντοςτην εισβολή ξένων ή την τροποποίηση της συμπεριφοράς και των αξιών στο εσωτερικό μιας κουλτούρας. Αν και η κάθε κοινωνία πρέπει να έχει την ευελιξία να παραμένει προσαρμοστική, οι αλλαγές σε μια κοινωνία μπορούν να επιφέρουν απρόσμενα και συχνά καταστροφικά αποτελέσματα.

jenny.gr

Φέτος, σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων, που επιβλήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ο πολιτισμός αποτέλεσε την «απόδραση» του καθενός. Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε δράσεις, θεατρικές παραστάσεις, ποίηση και να αναπτύξουμε διαπολιτισμικές σχέσεις σε άλλη βάση. 

jenny.gr

Λόγω των γεγονότων, μάλιστα, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέδειξε τα μέτρα, τις συνέπειες και τα διδάγματα από την κρίση του κορωνοϊού στον πολιτιστικό τομέα. «Εφαρμόσαμε τα αρχικά μέτρα για τον μετριασμό του αντίκτυπου αυτής της απρόβλεπτης παγκόσμιας κρίσης. Θέσαμε σε εφαρμογή μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης με συγκεκριμένο στόχο, που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τον πολιτισμό ζωντανό και ενεργό και να υποστηρίξουμε δημιουργούς και καλλιτέχνες», υπογράμμισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. «Άνοιξαν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα, έπειτα από 60 ημέρες σιωπής», είπε η κ. Μενδώνη.

«Το σχέδιο για τους κινηματογράφους είναι να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και τα μουσεία να επαναλειτουργήσουν στις 15 Ιουνίου. Προτεραιότητά μας είναι να τονώσουμε την πολιτιστική αγορά μέσω μέτρων ανάπτυξης και να ενισχύσουμε τη δημιουργία περιεχομένου με απομακρυσμένη πρόσβαση, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συμμετοχή των νέων. Θα λάβουμε επίσης, θεσμικά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών από την πειρατεία, την επένδυση στην παραγωγή, την ενίσχυση κινηματογράφων και της αγοράς βιβλίων, πρόσθετες επιχορηγήσεις και άμεση εκταμίευση σε ομάδες χορού και δημοτικά και περιφερειακά θέατρα».

Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, «τα κύρια διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση COVID-19, είναι ο σημαντικός ρόλος της προσαρμογής σε νέες συνθήκες, η αναγκαιότητα της ψηφιακής πραγματικότητας στο δημιουργικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, η αλληλεγγύη στη διεθνή συνεργασία, οι ίσοι όροι ανταγωνισμού, όπως αναφέρονται στο «Πρόγραμμα δημιουργικής Ευρώπης 2021-2027» και η σημασία της κοινωνικής δέσμευσης και της δημιουργικότητας, προκειμένου να ξεπεραστούν τα βασικά χρόνια προβλήματα του κλάδου».