Με αφορμή τη Διεθνή Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα, που τιμάται φέτος από τις 17- 23 Μαΐου, θελήσαμε να συλλέξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που μεταμορφώνουν τη μήτρα στο πιο εκπληκτικό όργανο του γυναικείου οργανισμού.
Η γέννηση είναι ένα θαύμα, μια ιερή τελετουργία που είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, και έχει ως αφετηρία το πολύτιμο αυτό όργανο κάθε μητέρας. Όλοι μας γεννιόμαστε από αυτό το θαυμάσιο όργανο, που πρέπει να σεβόμαστε όπως ακριβώς τη ζωή μας, αλλά οι περισσότεροι αγνοούμε μεγάλο κομμάτι της λειτουργίας του κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας.
Παίρνοντας για αρχή το δεδομένο πως η πρόληψη σώζει ζωές, κάθε γυναίκα από τα 16 της χρόνια και μετά, θα πρέπει να κάνει υπέρηχο στον γυναικολόγο της κάθε χρόνο. Ας συνεχίσουμε όμως, με το μαγικό ταξίδι της μήτρας στην πιο εκπληκτική περίοδο των γυναικών, που μεταμορφώνει και τη ζωή των μελλοντικών "χαζομπαμπάδων"!
Η εκπληκτική μεταμόρφωση της μήτρας από την εγκυμοσύνη μέχρι τη γέννα
Γνωρίζατε ότι υπό κανονικές συνθήκες η μήτρα έχει το μέγεθος αχλαδιού; Για μεγάλο μέρος της ζωής, είναι σχεδόν πάντα απασχολημένη. Κάθε μήνα αυτοκαταστρέφει, ρίχνει και ξαναχτίζει την επένδυση της, (ενδομήτριο) ώστε κάθε μήνα να είναι έτοιμη να δεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Όταν το επιτύχει και συγκεκριμένα όταν έρθει το τέλος μιας εγκυμοσύνης, μπορεί να έχει 1.000 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα από την αρχική και 20 φορές περισσότερο βάρος.
Η μήτρα στην εγκυμοσύνη μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και 150 φορές το δικό της βάρος. Μάλιστα, αποτελεί το μοναδικό όργανο που δημιουργεί ένα άλλο: Τον πλακούντα. Κατά τη σπουδαία λοιπόν, διαδρομή από την εγκυμοσύνη στη γέννα, χτίζεται κάτι πολύτιμο για τον γυναικείο οργανισμό.
Θα μπορούσαμε να πούμε, χρησιμοποιώντας μια υπέροχη μεταφορική πρόταση, πως η δεύτερη καρδιά της μητέρας είναι η μήτρα γιατί εκεί σχηματίστηκαν οι καρδιές των παιδιών της!
Ο δρόμος προς την εμμηνόπαυση
Κατά την εμμηνόπαυση, λόγω της μείωσης των γυναικείων ορμονών στο σώμα της γυναίκας, τόσο η μήτρα όσο και οι ωοθήκες μικραίνουν κατά 3 με 4 φορές. Η μήτρα όμως, έχει την ιδιότητα να διαστέλλεται. Το γυναικείο αυτό όργανο στην εμμηνόπαυση σταματάει πλέον να εργάζεται σκληρά.
Δυστυχώς, ορισμένες φορές υπάρχουν κάποιοι ιατρικοί λόγοι που καθιστούν απαραίτητη τη χειρουργική αφαίρεση της μήτρας ή και των ωοθηκών μαζί.
Ευτυχώς, συνήθως αυτό συμβαίνει σε γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την οικογένεια τους και έχουν μπει στην εμμηνόπαυση. Πολλές γυναίκες που αναγκάζονται να αφαιρέσουν τη μήτρα τους για λόγους υγείας, θεωρούν ότι χάνουν τη θηλυκότητά τους. Ορίζεται άραγε όμως, η θηλυκότητα μόνο από ένα όργανο;
Η θηλυκότητα της γυναίκας δεν πηγάζει από ένα όργανο και αυτό οφείλει να το γνωρίζει κάθε γυναίκα. Η θηλυκότητα πηγάζει από τον τρόπο που σκέφτεται η ίδια και από τον τρόπο που συμπεριφέρεται... Από τον τρόπο που μεγαλώνει το παιδί της, από τον τρόπο που αγαπάει τον σύντροφό της. Η διασφάλιση της υγείας μίας γυναίκας επ' ουδενί δεν μπορεί να επηρεάσει τη θηλυκότητά της. Η θηλυκότητα της γυναίκας είναι η ίδια η ενέργεια της ζωής!
Ευχαριστούμε πολύ τους γυναικολόγους @gynecology_gr και @drperisteris για όλες τις παραπάνω χρήσιμες πληροφορίες.